Мравки с крила

9550
Мравка с крила

Мравките с крила могат да бъдат доста често срещани през различни периоди от годината, защото от почти всички видове мравки, поне някои представители могат да развиват крила и да летят. Това е така, защото крилатите мравки са роящи се мравки, които се опитват да се размножават и възпроизвеждат. Летящите мравки могат да бъдат мъжки (търтей) или женска (кралица), като и двете са репродуктивни мравки, които търсят партньор, с когото да се създаде следващото поколение мравки за оцеляването на тяхната колония.

Рояци от летящи мравки

Мравка с крила вкъщиОт началото до средата на пролетта „рояци“ на летящи мравки, буквално с хиляди, могат да се видят летящи от колониите си в опит да се чифтосват, което някои специалисти наричат „сватбени“ полети. Важно е колонията да изпрати голям брой рояци, защото само много малък процент всъщност успяват да се чифтосат, за да започне ново поколение. По-голямата част ще бъдат изядени от хищници, като птици или водни кончета, или ще умрат от липса на храна или вода.

Крилати мравки

Мравките от даден вид в даден район обикновено се появяват по едно и също време, тъй като зарояването се появява в резултат от температурните и други атмосферни промени, например дъжд. Почти всички видове мравки се роят, а пролетта и есента са обичайни сезони за чифтосване. Съществуват обаче и някои видове, които търсят партньори през лятото или други периоди от годината.

Кои мравки получават крила?

Само репродуктивните мравки имат крила и те ще бъдат крилати и способни да летят само през размножителния сезон. Видовете мравки, които не се роят, нямат крилати представители и увеличават популациите си чрез „пъпкуване“.

Важно е да се отбележи, че мравките работници от всякакви видове, които виждате на тротоара или във вашата кухня, никога няма да имат крила. Така че, ако виждате крилати мравки в или около дома си, можете да сте сигурни, че те се стремят да създадат нова колония.

Мравки с крила на листо

След като мъжката и женската мравка се чифтосат, женската „кралица“ ще премахне крилата си, за да започне ново гнездо. Мъжкият екземпляр, чиято единствена цел в живота е да се чифтосва, ще живее най-много няколко месеца, след което ще умре след чифтосването. По този начин, за кратък период на „окрилен“ живот след чифтосване, тези мравки в по-голямата си част са относително безвредни, когато се намират на открито и са просто част от естествения жизнен цикъл на мравките.

Контрол на летящите мравки

Един положителен аспект от роенето е, че то може да ви помогне да локализирате гнездото на мравките, което ще ви помогне за по-ефективен контрол и елиминиране. Най-ефективните методи за контрол на мравките включват примамки по протежение на пътеки им, и директно прилагане на подходящ инсектицид в гнездото.

Мравки с крила

Контролът на летящите мравки обикновено е необходим, само ако външните мравки причиняват проблем или ако летящите мравки се намират в дома. Въпреки че е възможно една-две мравки да са влезли на закрито, защото са загубили пътя си по време на чифтосване, добра идея е веднага да се идентифицират видовете мравки, тъй като мраморните мравки и термитите (които приличат на крилати мравки) причиняват значителни щети на домове и други сгради. А наличието на крилати мравки показва, че те се опитват да разширят популациите си, като потенциално причиняват повече щети.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here