Ъглозъб

857

Сибирски ъглозъб

Това се случило през юли 1972 година. Малка група съветски геолози и геофизици работили из необятните простори на Сибир. Ден и нощ дълбала тяхната сонда и търсила скъпоценните сибирски руди. И ето че в една проба от единадесет метра заедно с вечно замръзналата почва било извадено дребно животинче. Когато го разгледали отблизо, установили, че това е едно от често срещаните по тези места земноводни — сибирският ъглозъб или тритон. А когато го занесли в една топла ба¬рака, учудването на откривателите нямало край: животното бавно се размразило, протегнало веднъж-дваж дребните си лапички и лениво се размърдало. То наистина оживяло! По-късните изследвания на учените установили и още една сензация; ъглозъбът преживял като замръзнал в почвата не по-малко от 90 години!

Сибирският ъглозъб е забележителен със своята приспособеност да живее в северните студени области, и то при доста ниски температури. Няма друго земноводно, да не говорим за влечуго, което издържа на подобен студ и мраз. Даже при температура около нулата, той все още активно се движи. През студената сибирска зима остава на сушата, като често се скрива на по-топло в изгнили дънери на стари дървета или в по-дълбоките скални пукнатини. А когато настъпи пролетта и ледовете започнат да се оттеглят от замръзналите водоеми, сибирските ъглозъби излизат от своите закрития и тръгват към водата.

Ъглозъб

Сибирският ъглозъб е кръгломуцунесто животинче с изпъкнали очи, с нокти на краката и без бели дробове.

Там женските снасят по стотина-двеста яйца, които опаковат в две продълговати торбички и ги закрепват по водните растения. След около месец от яйцата излизат дребни ларви с по три чифта външни хриле на главата. През август те са вече възрастни тритони и тогава напускат водата. На сушата са активни само нощем, когато е по-студено и когато враните — техните най-върли врагове — трудно ги забелязват.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here