Таралеж с човка или просто ехидна

448

Ехидна – таралеж с човка

Първите английски колонизатори, които се заселили в източната част на далечна Австралия, били изненадани от множество непознати за тях животни. Все пак удивлението им нямало граници, когато се запознали с тамошния „таралеж“, чиято глава завършвала накрая с дълга човка. Зоолозите кръстили необикновеното животно с името ехидна.

Подобно на птицечовката, това е друг представител на най-примитивните бозайници. Неговото тяло отгоре е покрито с гъсти и дълги игли. Късите, но изключително силни крачка са снабдени с по пет остри здрави нокти. Муцунката е силно удължена и понякога закривена като истински птичи клюн, а опашката е къса и почти незабележима.

Ехидната не си строи жилище. Вечер или при лошо време тя се вмъква в някое укритие между скалите, под корените на дърветата или големите камъни, а понякога използува леговищата на други животни.

Как се храни ехидната

За разлика от птицечовката, ехидната е типично сухоземно животно. Любима нейна храна са мравките и други дребни насекоми. Тях тя яде по специален начин. От човката се подава дълъг и гъвкав език, по който насекомите здраво полепват и се поемат в тесния беззъб клюн.

Ехидната има много слабо зре ние, но лесно открива своята плячка с отличното си осезание. Тя дола даже шумът от лазещите дребни животинки. При студено или дъждовно време, когато насекомите се скриват, ехидната може да прекара по  колко месеца без храна.

Ехидна

Освен из горите и храсталаци на цялата източна половина от Австралия ехидни има в част от Южна и Западна Австралия, а също и островите Нова Гвинея и Тасмания. Живущите в Нова Гвинея ехидни имат по-дълга и закривена човка с малки ушички, по-гъста козина с по-малко иглички и само по три нокът на крачката. Те са и значително по едри от австралийските си сродници: на дължина достигат до 75 см 1 на тежина до петнадесетина килограма.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here