С какво се хранят прилепите

7094

С какво предпочитат да се хранят прилепите

Прилепите летят еднакво добре при дневна светлина и в абсолютна тъмнина. Летейки бързо и безшумно, те ловят различни насекоми. Установено е, че само за една нощ прилеп може да изяде насекоми, които по тегло са равни на една трета от неговото собствено тегло. Благодарение на тази своя лакомия прилепите унищожават огромно количество вредни насекоми за селското стопанство. Неслучайно се казва, че прилепите са нощните лястовици. Това, което лястовиците правят през деня, прилепите извършват нощем.

Прилепите летят така добре нощем, както даже птиците не умеят. Това те постигат с помощта на издаваните от тях звуци, които не могат да се доловят от човешкото ухо. Когато тези звуци и по-точно ултразвуци достигнат до някой насрещен предмет, те се отразяват в него, връщат се обратно и се улавят от големите уши на прилепа. Така „живите радари“, както често наричат прилепите, се ориентират в абсолютен мрак и ловят, без да виждат, най-дребните насекоми.

Прилепите

Прилепите издават ултразвуци благодарение на видоизменения си като свирка гръклян — издишваният въздух, който излиза от белите дробове, минава през гръкляна и из¬лиза навън като ултразвук. Това обаче става периодично. Задържаният въздух, който е под голямо налягане, се изпуска през гръкляна на малки порции. Така получените ултразвукови импулси могат да достигнат даже до двеста на брой за една секунда. По тази именно причина за летящ в тъмнината прилеп не е трудно да улови даже прелитаща на метър от него едва видима мухичка.

1 коментар

  1. Имам си прилепче, което живее от известно време на терасата ми, искам да го направя домашно. Каква храна мога да му давам??

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here