С какво се храни хиената

2264

Само с мърша ли се храни хиената

И трите вида хиени — петнистата, ивичестата и кафявата — са се хранили може би в миналото предимно с трупове на убити или умрели болни и стари животни. На много места те изпълнявали ролята и на „гробари“. Местното африканско население често оставало труповете на умрели хора на открито, за да бъдат изядени от тези „санитари на тропиците“. Постепенно това е накарало хиените при липса на трупове да изравят такива от земята или да нападат заспали живи хора. От „санитари“ в миналото, сега те са се превърнали в най-големите „вредители“ сред животинския свят на Африка. Щетите, които тези животни нанасят в живата природа и върху скотовъдството на днешните африканци, са огромни.

Привичките на хиените да стоят с часове около трупове на животни и да чакат, докато по-големите хищници се нахранят, е тяхна характерна черта. Предната им част на тялото е доста по-висока от задната. Това обаче не значи, че те са тромави същества. Има случаи, когато хиени са изминавали до 80 километра, за да откраднат добитък от къщите на африканци. Когато са много гладни, те се превръщат даже в акробати. Директорът на един национален парк в Кения е наблюдавал как такива хиени скачали високо, почти на два метра и половина, за да достигнат къс закачено месо. И най-важното — успявали!

Когато нощем са на лов, хиени¬те с настървение гонят зебри и антилопи. Понякога те бягат така бързо, че нито зебрите, нито антилопи¬те могат да се изплъзнат от техните зъби. Тези зъби са наистина страшни: с едно захапване разтрошават даже дебели бедрени кости на едри животни. Преди години в Софийския зоопарк една хиена само със стисване на челюстите си отрязала като с нож и двата задни крака на вълк!

хиената

Челюстите на хиената са мощна „костотрошачка“. Тя лесно реже ребрата — зъбите и имат натиск равен на 5000 атмосфери. Петнистите хиени не се хранят само с мърша, а сами нападат антилопи и зебри. Дори се смята, че краят на грохналите вече и престарели лъвове идва от челюстите на хиените.

Петнистата хиена ражда 1-3, най-често две малки. Те виждат и са добре окосмени със същия петнист десен както родителите им.

1 коментар

  1. Като си помисля, че има и такива хора, но по-добре да не почвам с тъпизмите, а направо по-същество – с реални примери-така човек се учи най-лесно

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here