С какво се храни коалата

6449

Какви са любимите храни на коалата

Коалите са единствените животни, пригодени изключително към единствен вид храна, нещо, което съвсем не е познато при бозайниците.

Наред със своята добродушност коалата има още няколко забележителни черти. Своя живот тя прекарва лазейки бавно по еквалиптовите дървета. Палците на нейните крачка са така разположени един към друг, че спомагат за здраво захващане по стволовете и клоните. Острите нокти са допълнителни приспособления за това.

Неслучайно коалата живее само по евкалиптите. Листата на няколко вида от тези вечно зелени дървета са единствената ѝ храна. В тях тя намира не само храна, но и необходимата вода. Сред природата коалата никога не пие вода.

Коала яде евкалиптови листа

Но даже и от любимите си евкалиптови кухни тя не откъсва кой да е лист. Предпочита по-старите, а избягва младите и сочни листенца. Това не е случайно.

В по-зелените листа се натрупва силно отровно вещество, което може да бъде фатално за строгите вегетарианци. Установено е, че коалите се хранят с листата на 18 вида неотровни евкалиптови дървета.

Коала с бебе на гърба

Малките коали се раждат като миниатюрни петграмови топчета. Половин година те се хранят с майчиното мляко, а следващият месец преминават към друга „храна“. Два часа всекидневно майката отделя вместо изпражнения своеобразна каша от полусмлени евкалиптови листа. Това е новото лакомство за отрасналите мечета. После малките коали напускат спасителната торба и се преселват на гърба на майка си. Често на нейния гръб могат да се видят по две и три малки коали, качени една върху друга.

Коала спи на дърво

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here