С какво е известен таралежът

674

С какво характеризираме таралежът

Всеки ще отговори: с бодливото си тяло. Това е вярно. Той е единственото бодливо животно в нашата жива природа и защитното му облекло няма равно на себе си. Но не само е това е забележителен таралежът.

Той е единственият бозайник у нас, който не се страхува от змиите, смело ги напада и изяжда. Даже една усойница или пепелянка не е проблем за него. Ето го един такъв храбрец тръгнал на лов. Върви бавно, сякаш нещо мисли и непрестанно души е острата си муцунка по земята. Изведнъж пред него се подава страшна змийска глава с отровни зъби. Това не смущава ни най-малко нашия приятел. Той се приближава и подушва змията, а после изведнъж се свива. Змията мълниеносно атакува, но нейните зъби намират бодлите. Таралежът подава муцунка и пак приближава до змията. Нова атака на отровните зъби, но пак безуспешно. Сега вече бодливият рицар се хвърля напред и захапва главата на своя неприятел. Змията бързо се развива и нанася удар след удар по бодлите. Тялото й се раздира от острите игли, движенията стават все по-бавни и накрая престават. Таралежът вече е прегризал страшната глава и спокойно започва да се храни с мъртвата змия.

Таралежът

Ако в такава битка той бъде ухапан по някое незащитено от бодлите място, това не е фатално. Таралежът издържа многократно повече на змийска отрова, отколкото всички други наши животни. Изядените от него отровни змии с нищо не вредят на неговия изключителен организъм. Не само на змийска отрова издържа таралежът. Той се храни и с отровни насекоми, които са смъртоносни за другите животни. Даже различни химични отрови невинаги са опасни за него.

Друга забележителност на таралежа е, че той се ражда без бодли. Няколко часа след като се роди, по неговата гола кожа се появяват малки пъпчици, които не след дълго се разпукват и от тях се подават иглички. След още няколко часа те се втвърдяват и вече по нищо не се различават от бодлите на своите родители.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here