Съвети при избор на машинка за подстригване на котки

570
подстригване на котка

Някои дългокосмести породи котки се нуждаят от периодично подкъсяване на косъма. Поддръжката е особено необходима през топлите сезони, защото козината пречи на естественото охлаждане на животното. Котките обаче са доста своенравни животни и фризирането им може да бъде истинско предизвикателство. Желателно е да се снабдите с добра машинка за подстригване на котки и с много търпение.

Как да отличим добрите машинки за стригане на домашни любимци?

В началото е уместно да отбележим, че стригачните машини се делят на механични и електрически. Механичният модел е почти излязъл от употреба и е крайно неподходящ за подстригване на дългокосместа котка, тъй като работата с него е доста по-бавна. Именно изборът на правилния модел ще повлияе пряко на външния вид на домашния ви любимец и експлоатационния живот на самия инструмент.

Основното правило при избора на тример, е да го проучите добре преди да го купите. Струва си да отделите малко време, за да се запознаете с неговите характеристики и възможности. А параметрите, на които да обърнете специално внимание включват:

  • Вид на режещите остриета. Най-добрите машинки за подстригване на котки имат керамични остриета . Те не се нагряват толкова, колкото металните по време на работа;
  • Нива на шум. Не трябва да избирате модел, чийто мотор е много шумен, защото котките са доста страхливи. Животното може да почувства дискомфорт, което винаги затруднява подстригването.
  • Лекота на използване. Машината трябва да е достатъчно удобна за използване. Желателно е да има опция за превключване на скоростите и лесна смяна на приставките;
  • Начин на захранване. Моделите с акумулаторна батерия е хубаво да имат индикатор за нивото на заряда. Така няма да ви се налага да прекъсвате процедурата и няколко часа по-късно да я подновявате;
  • Остриета с ширина от 3.5см са за предпочитане при фризиране на по-едри котки с по-дълга козина.
  • Мощност. Вашата машинка трябва да има мощност от 15 W или повече . Това ще ви позволи да се справите с гъста козина, да подстрижете заплитания и да избегнете прегряване.

Допълнително е важно да обърнете внимание на наличието на приставки с различни размери в комплекта. Те ще ви бъдат полезни при обработка на ушите, опашката и лапите. За собствениците на пухкави породи е най-добре да вземат акумулаторна машинка, така че да могат да я използват както на батерия, така и включена в контакт.

В случай че пазарувате от физически магазин и сте избрали електрически модел машинка, включете устройството, за да проверите колко е удобно, какви са нивата на шум и вибрации и дали се нагрява по време на работа. Последният детайл е особено важен, защото може да изгорите животното, докато го подстригвате. Бързо нагряващите се машинки освен това се развалят много по-бързо.

Самата придобивка на машинката обаче не ви гарантира лесно подстригване. Желателно е да спазвате някои правила, преди да пристъпите към изпълнение на манипулацията. Преди да преминете към оформяне на прическата на вашия любимец, трябва внимателно да прочетете инструкциите. Разгледайте добре инструмента, запознайте се с неговата функционалност.

Ако не сте използвали устройството дълго време, проверете дали ножовете са достатъчно заточени. Почистете ги, дезинфекцирайте ги със спирт и смажете режещата глава с масло. Ако тримерът се захранва от батерия, уверете се, че тя е заредена. Машинката в никакъв случай не бива да скубе козинката на котката, защото това ще я накара да избягва следващите процедури.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here