Синият кит – най-голямото животно

2720

Синият кит е най-голямото животно в света

На този въпрос всеки ще отговори: това е китът. Но сред океанска¬та шир живеят около тридесетина вида китове. Гигант сред тях е синият кит. Това е най-огромното и най-удивителното природно чудо не само в животинския морски свят, но и на цялата планета.

Дължината на най-едрия уловен до днес син кит е малко повече от 33 метра. Неслучайно прочутият океанолог и изследовател на морските животни капитан Кусто казва, че подобно чудовище „повече напомня движещ се остров, отколкото жива материя“. Подобен кит тежи не по-малко от 150 тона. За по-добра представа за неговите размери може да се посочи, че само езикът на подобен гигант тежи колкото средно голям слон. Неслучайно всеки кит, колкото и малък да е той, ако попадне вън от водата, се задушава и смачква от тежестта на собственото си тяло.

Синият кит прекарва лятото в студените полярни морета, а зимува сред топлите тропически води. За разлика от косатката и кашалота, той предпочита да се движи сам или на двойки. Когато е в опасност, може да се движи доста бързо въпреки огромното си тегло. Има случай, когато отделни екземпляри плуват със скоростта на най-бързите кашалоти.

Синият кит

Сините китове странствуват по целия свят, от северната до южната граница на полярните ледове. Бързи и мощни плувци, те развиват скорост до 18 — 20 километра в час, а ако трябва — и повече. Известен е случай, когато син кит десет минути е плувал със скорост 41 километра в час. Друг, ударен с харпун, седем часа е влачил след себе си 27-метров китобоен кораб, въпреки че машините били включени „пълен назад“ и така проплувал 90 километра, преди да умре.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here