По-голям ли е тигърът от лъва

1832

Колко голям е тигъра сравнение с лъва

Може би само липсата на гордата лъвска осанка и на неповторимата лъвска буйна грива са лишили тигъра от правото да бъде „цар на животните“. Но ако има господар сред животните из огромната територия на Азия, то това е той.

Изключително красива гледка представлява движещ се тигър из гъстата тръстика на азиатските джунгли. Почти няма животно, кое¬то да се придвижва така леко и изящно, с такива пластични и грациозни движения. Тигърът, за разлика от лъва, има по-едро тяло. Рекордните размери на този хищник достигат до три метра на дължина (без опашката) и над 300 килограма на тежина. Особено характерна е окраската на неговото тяло. В повечето случаи тя е златиста до кафяворъждива с ясни напречни тъмни ивици.

Подобно на лъва, и тигърът е вписан в международната „Червена книга“. От историческото време до днес числото на този хищник непрекъснато намалява, за да достигне около няколко стотин броя. Понастоящем в Индия има приблизително 2000 броя, а в Индонезия — 800 (а на о-в Ява само 4 — 5 броя!), а в СССР — около 200, в Непал не повече от стотина и в Иран двадесетина.

тигърът

Допреди едно-две столетия само в Индия всеки махараджа е убивал за развлечение повече от хиляда тигри. В началото на днешното столетие в тази страна е имало не по-малко от 40 000 тигри, а днес числото им е намаляло десетократно! Причините: кожата им се използува за производството на скъпи дамски палта, а маста за различни „лечебни“ мехлеми.

Къде живее тигърът

В северните области на Азия тигърът достига до заснежените степи на Североизточен Сибир. Там неговата козина е доста по-дълга. По-често той се среща в планинските и равнинни части на субтропичните и тропични гори в южната част континента. Негово любимо място за разходка са долините на малките реки. Там той почива през горещите часове на деня и чака да захладнее, за да тръгне на лов по утъпканите пътеки. Обича много водата, къпе се с охота и често преплува широки реки, подобни на Ганг.

Черните напречни ивици на фона от бледожълто до оранжево наподобяват на тръстика или на изсъхнала трева. Тази окраска го замаскирва много добре и той е почти незабележим за жертвите си. При бягане прави големи скокове и бързо настига смъртно уплашените животни.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here