Осояд

986

Осояд Pernis apivorus

Установено е, че два млади осояда в продължение на 44 дни от излюпването си получават от родителите над 55 000 ларви на оси с обща маса 5,1 кг. За да набавят това количество ларви, възрастните птици трябва да разровят от 100 до 140 гнезда на оси. През този период малките изяждат още около 15 зеле¬ни водни жаби с обща маса средно 1,3 кг.

Осоядът е единственият насекомоядец от европейските грабливи птици. С това специализирано хранене могат да се обяснят и някои особености в поведението и в приспособленията му. Той напуска европейските си територии през есента и отново се завръща през пролетта, тъй като през зимата не би могъл да намери храна по нашите земи. Снася само две яйца, понеже трудно би отхранил по-многобройно люпило. Ловният му район е изключително обширен. Понякога лети на 3,5 км далеч от дома си, за да търси гнезда на оси.

осояд
Известен период след пристигането си в Европа, т.е. през май, осоядът лови млади птици — косове, дроздове, свраки, водни жаби, гъсеници и бръмбари, понеже по това време осите още не са започнали да устройват колониите си.

По-късно той лети над ливадите и усилено търси гнезда на оси. Намери ли дупка, през която се промъкват осите, той разравя наоколо с ноктите си, открива гнездото, разтваря килийките на питите и поглъща обитателите им. Възрастните пчели се опитват да отбраняват гнездото си, но доста твърдото оперение на осояда добре го защищава от жилото им.

Голям пътешественик. През август осоядите напускат местата, където са гнездили. Използувайки въздушните течения, те се издигат в простора, а след това се плъзгат в планиращ полет и прелитат с километри. Осоядите никога не прекосяват Средиземно море там, където то е най-широко. Пътят им минава през теснините на Гибралтар и Босфора. Прекосят ли Средиземно море, те се разполагат на юг от Сахара — в Централна Африка, сред просторните тропически гори.

1 коментар

  1. Трябва да се намери начин да се борим с осите.Ако има някой които да ми обясни с какво са полезни, ще съм благодарен!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here