Опасен ли е вълкът

946

Трябва ли да се страхуваме от вълкът

Веднага трябва да отговорим: вълкът е най-ненаситният и най-опасен наш хищник. Неслучайно борбата срещу него се води отдавна, тя е системна и безпощадна. В много европейски страни вълците са били избити още през миналото столетие. Днес в някои страни той е под защита, другаде даже се внася отвън. Вълкът е заклет враг на всички диви и домашни животни. Той напада сърни и елени, диви кози и пра¬сета. Нерядко негова жертва стават овци, крави, коне. Когато не може да хване някоя по-едра плячка, той лови мишки, гущери, жаби и дори насекоми. По време на тежка зима не се отказва даже от мърша, а прегладнелите вълци в тежка зима разкъсват някой по-слаб свой събрат.

Вълкът използува една изпитана ловна стратегия през зимата. По време на лов той почти никога не из¬лиза сам, а напада групово. Вълчата глутница си има свой водач, на когото всички се подчиняват. Всеки вълк се движи в лек тръс и стъпва точно в стъпките на водача. Така образуваната права линия от стъпки създава впечатление, че е вървял само един вълк. Щом открият жертвата си, един от тях я подгонва настойчиво и мълчешката. Останалите вълци се пръскат наоколо и чакат жертвата да мине близо до тях. Ако тя има късмет да избяга от устата на първия преследвач, почти няма възможност да стори това от следващите вълци.

През тежки зими вълчата глутница изминава денонощно десетки километри в търсене на плячка. Тя издържа по цяла седмица без храна, но когато я намери е ненаситна. Един вълк може да изяде до двадесетина килограма месо наведнъж. Това, което го прави най-вреден хищник у нас, е вълчата жажда да унищожи повече животни, отколкото сам може да изяде.

Вълкът

В нашата страна вълците вече не се срещат така често, както преди години. В някои райони те са силно намалял и, а другаде са и напълно изчезнали. Счита се, че у нас живеят не повече от 250 вълка.

Опасността от пълното изчезване на този хищник е надвиснала вече в някои страни. В САЩ неговите дни практически се смятат за преброени. В Швеция и Норвегия той е вече под защита на закона, докато във Финландия ловът му е частично разрешен, а в Полша убиването му е забранено в планинските райони на страната.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here