Обикновена водна змия

11895

В зависимост от климата, при който живее водната змия, зимният й сън започва от октомври или ноември и продължава до март или април. С настъпването на топлото време тя се проявява като лакомник. Описан е случай, когато водна змия погълнала една след друга 8 големи водни жаби, а в друг случай — около 20 дребни земноводни. Ето защо обикновената водна змия не се страхува от продължителен глад и в плен тя издържа до 300 дни, без да поема каквато и да е храна. Това обаче е изключителен случай.

Добри скривалища. Широко разпространена в Европа, Северна Африка и Централна Азия, обикновената водна змия най-често се установява във влажни местности. Тя живее по бреговете на тресавища, блата, реки, а също така в ливади и в наводнени шахти и ями. Среща се в гори, в паркове и овощни градини, влиза дори и в обори. Дупка на гризач, процеп в почвата, кухина в корените на дърво или купа сено са й достатъчни, за да се скрие от враговете си. Това са преди всичко черният пор и някои едри птици, като орелът-змияр — специалист в улавянето на змии, белият щъркел, сивата чапла и обикновеният мишелов. Ако бъде обкръжена, водната змия се хвърля напред, съска и се опитва да хапе (тя е безопасна за човека) и накрая изхвърля от клоаката си (джобче, намиращо се в края на храносмилателната система) жълтеникава, лошо миришеща течност. Окраската на водната змия силно варира. Гърбът обикновено е тъмносив или зеленикав, при някои индивиди е кафяв до черен. Огърлицата й често пъти е светложълта, понякога бяла или оранжева и в задния край има две черни петна. Понякога огърлица изобщо липсва и тогава неспециалистът трудно може да разпознае вида. Враг на дребните животни от сладководните басейни и околностите им, обикновената водна змия се храни с всичко, което срещне — водната и краставата жаба и техните попови лъжички, млади полевки, дребни рибки, а по бреговете — малки птички и гущери.

Обикновена водна змия

Дължина на тялото на мъжки 1 м, женска 1,5 м и повече. Продължителност на живота 20 години.

Обикновената водна змия ловува еднакво добре във водата и на сушата. Най-често улавя жабите за главата, но ако не успее, хваща жертвите си за задните крака и ги поглъща бавно. Дребната жаба бързо изчезва в гърлото й, но понякога са й необходими часове, за да я преглътне, ако е по-едра. В случай, че я нападне не приятел, докато се храни, бягайки, тя повръща жабата.

Бодната змия (вляво) се отличава от отровните змии (вдясно) по формата на муцуната си и по зеницата на окото (кръгла при водната змия, отвесна при усойницата и пепелянката). Опашката на водната змия постепенно изтънява, докато при отровните е много къса. Езикът е раздвоен, но безвреден.

След като смени кожата си (5 — 6 пъти през топлия сезон), водната змия снася от 10 до 30 яйца с размери 3 на 2 см. Те се излюпват след 11 — 12 седмици в гнездо от трева, тор или в някой гнил дънер. Малките са дълги 15 см и са независими веднага след излюпването си.

Много подвижна, водната змия се придвижва с еднаква лекота по сушата и във водата. И в двата случая тялото й извършва вълнообразни движения. Тя може да се отдалечава на няколко кило¬метра от брега на езерото и да остава под водата в продължение на няколко десетки минути. Когато плува, обикновено тя държи главата си над водата. Обикновената водна змия е колкото водна, толкова и сухоземна и дори може да се катери по дървета.

6 КОМЕНТАРИ

 1. опасна ли е водната змия- имам езеро с водни лилии и днес видях в него змия , която много прилича на този от картинката,но не съм много сигурна. Страхувам се ! Как да постъпя за да я прогоня? Благодаря!

  • Здравей Таня,

   Водните змии не са отровни, така че няма пряка опасност за вас. За да я прогониш, най-добре се свържи със специалисти, може би от фирмите за борба с вредители (не че змиите са такива, но от фирмата ще знаят какво да направят – напр. тази)

  • Таня споко водните змии са безопасни аз съм хващал съм много водни змии и от двата вида на дунава така че не се бой повикай някой да я хване и пусне и това е

  • От 5 години имам езеро с поточе в двора. При мен също се появи жълтобуза змия. Посетих терариума във Варна и се запознах подробно с начина им на живот. Действително тя не хапе. Странното за мен беше, че дори когато я уловиш, се привързва към теб като домашен любимец. Малките обитават същия водоем, но на следващата година остава само голямата. Поне за сега.

 2. Вижте не се страхувайте и змиято се страхува от хората кактохората от змията
  Ако ви потрябва професионален змияр обадете ми се 0887427822

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here