Най-дребните крокодили

885

Кои са най-дребните крокодили сред своите събратя

Всъщност крокодили-джуджета няма. Защото и най-дребните представители на тази група животни са много по-едри от другите „пигмеи“ сред влечугите. И все пак спрямо най-големите крокодили някои техни събратя са твърде дребни.

Един от най-малките крокодили на земята е китайският алигатор. Той се среща по долното течение на реката Яндзъ в Източен Китай. Тялото на този крокодил рядко е малко по-дълго от 1,5 м. Не е опасен за човека, защото се храни с миди, водни охлюви, раци и някои риби. Не напада едри животни. Китайският алигатор зимува в дупки, които си изкопава по брега близо до реката.

По-дребни от китайския алигатор са гладкочелите каймани, които са два вида. Те се срещат в северната част на Южна Америка — в Бразилия, Гвиана, Венецуела, Боливия и Перу. Тези два крокодила не достигат повече от 1,5 м дължина. Срещат се главно в бързотечащи потоци с каменисто дъно.

Китайският алигатор е един от двата вида крокодили, които живеят извън тропическите области на Земята. Освен това, той е и един от най-рядко срещаните видове от тази много древна група на влечугите. Обитава предимно прибрежни пещери на река Яндзъ. Сега този вид е под защита. За да може по-сигурно да се опази от пълно изчезване, за него са построени ферми в китайската провинция Анхой.

Китайски алигатор

Китайският алигатор не знае що е зъбобол: развали ли му се някой зъб, той лесно пада, понеже няма корен и на мястото му пониква друг. Денем зеницата му е свита в тесен процеп, докато нощем тя е широко отворена и червеникаво-жълта.

Към семейството на алигаторите се числят 7 вида сродни каймани. Един от тях е дребничкият гладкочел кайман — не повече от 1,50 м на дължина. Той много обича бързотечните реки с каменисто дъно.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here