Може ли жаба да мирише на чесън

549

Възможно ли е жаба да мирише на чесън

В България има два вида жаби, които повечето хора изобщо не са виждали. Причина за това е техният начин на живот. Тези жаби, наречени „чесновници“, обитават рохкави песъчливи почви, в които се заравят понякога до един метър дълбочина. И двата вида са активни само нощем, когато излизат от почвата да си търсят храна. Наречени са „чесновници“, защото, когато са раздразнени, отделят от кожата си секрет, който мирише силно на чесън.

Обикновената чесновница се среща главно в льосовите почви покрай Дунав, намерена е още около Шабла и река Батова, в Софийското поле и по други места. Гръбната й страна е сива или жълто-кафява с кафяво-сиви петна, които най-често са съединени по няколко заедно и образуват неправилни ивици. Коремът е бял, като по него са пръснати нагъсто сиви петънца. Начинът на живот е оказал своето влияние върху устройството на тялото. От вътрешната страна на задните крака, под първия вътрешен пръст, има по една силно ритита лопатовидна рогова брадат, с помощта, на която жабата се закосава в почвата. Ако хванете обикновена чесновница и след това я поставите върху рохкава почва, животното започва веднага да се заравя, като гребе заднешком ту с десния, ту с левия си заден крак. Така жабата започва да изчезва постепенно в пръстта, като най-напред се скрива задната част на тялото, а накрая главата. Тази интересна жаба се храни с дребни сухоземни животни, насекоми, червеи и охлюви. Зимата тя прекарва заровена в почвата.

Чесновица

Другата наша чесновница е балканската чесновница. Наречена е така, защото е разпространена само на Балканския полуостров. Тя е по-едра от обикновената чесновница. По гръбната и страна са пръснати едри черно-кафяви петна, които не се съединяват помежду си, а са ясно разделени едно от друго. Коремът е бял, почти без сиви петънца. В България тази жаба е установена на различни места(край Свищов, в Пловдивско, Софийско, Ямболско, Бургаско и други).

Както и обикновената чеснезниаа. и тя има на задните си крака две рогови брадавици, с чиято помощ се заравя в почвата. Храната й се състои най-вече от насекоми, охлюви, червеи и някои други дребни животни. Зимува в почвата.

И двата вида чесновници като сухоземни жаби навлизат само за кратко време през пролетта във водоем, когато е размножителният им период.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here