Мечка ли е коалата

1736

Наистина ли коалата е мечка

През 1798 година в австралийските Сини планини работила английска експедиция. Тя имала за цел да изследва тази непозната област и да я направи достъпна за нови заселници. В отчетите на експедицията се споменава и за едно непознато животно. То лазело бавно по дърветата, имало добродушен характер и било наричано от местните жители с името „калвайн“. Надали тогавашните изследователи са предполагали, че то по-късно ще стане един от символите на днешна Австралия.

Коалата, както днес наричат това животно, се счита за най-добродушната и приветлива „мечка“. В действителност тя не е никаква мечка, а торбест бозайник с мечеподобна външност. Неговото пухкаво тяло, кръгла глава с малки очички, наострени ушички и тъпо смешно носле го правят изключително мило създание. И не само мило: едва ли има по-забавно и доверчиво животно. Коалата никак не се страхува от човека. Когато се срещне с него, тя го гледа със същото любопитство, с което и той я гледа. Това не е попречило, обаче, тя да загива от неговата ръка и то само заради пухкавата си козина. Днес ловът на коалата е абсолютно забранен и се счита за жива реклама на чудноватия австралийски континент.

Коалата

Едно от най-онеправданите и безсмислено избивани животни е коалата. През първата четвърт на днешното столетие са убити почти 10 милиона от тези мили „мечета“ заради пухкавите им кожи. Само за една-единствена година – 1924, броят на убитите достигнал 2 милиона! И всичко това се правило, без каквато и да е причина: тези животни с нищо и никога не пакостят на човека. Неслучайно зоологът Е. Тръвтън е казал: „Човек просто не може да повярва как в едно цивилизовано общество е могло да бъде избивано тъй безмилостно това толкова безобидно и ендемично животно, и то само за користна търговия и печалба“.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here