Мамут

1310

Мамут mammut

Мамутите не били такива гиганти, каквито човек си представя. Действително най-едрите индивиди достигали 4—4,5м височина, а огромните им извити нагоре бивни били дълги 3,5 м и тежали 110—130 кг. Но какво е това в сравнение с гигантските динозаври. Все пак пахидермите (дебелокожите животни), покрити с дълги ръждиви или чер¬ни косми и глава, върху която се издигала гърбица от мазнина, имали страшен вид. Твърде вероятно е, когато се движели в стадо, да са всявали ужас у нашите далечни прадеди преди малко повече от 10 000 години. Не може да се каже просто мамут, защото учените са открили няколко вида от това животно. Останки са намерени в Северното полукълбо (Европа, Азия, Америка и малко по на юг на географската ширина на Каспийско море и езеро¬то Вайкал). Ловци и изследователи са откри¬ли малко или много добре запазени останки общо на около 25 000 животни.

Добре запазени вкаменелости. Мамутите са част от изкопаемите животни, които са най-добре проучени. Наистина те изчезнали отскоро в сравнение с другите видове праисторически животни. Много останки са стигнали до нас в добро състояние, защото били „консервира¬ни“ в гигантските природни хладилници, каквито са вечно замръзналите области на Арктика. Така вместо отпечатъци или няколко фрагмента от скелети, учените са успели да изучат кръвта, кожата, мускулите, козината и дори храната на тези едри животни. На най-известния от мамутите — този, който е намерен на брега на Березовка, приток на Колима — плавателна река в Източен Сибир, не само стомахът, но и устата били пълни с трева и клонки. Мамут

Броят на мамутите обаче, достигнали в добро състояние до лабораториите, е съвсем ма лък, защото, особено в Сибир, затрудненията е транспорта са значителни.

Първобитните хора ловували мамутите по различен начин. Един от най-сигурните се състоял в изкопаването на яма, замаскирана отгоре, откъдето голямото животно не могло да излезе. След залавянето му го убивали с копия. Разчитало се много и на

Зъбите на мамутите разкриват родствената им връзка със слоновете. Мамутите имали само по един действуващ кътник от двете страни на челюстта (горна или долна) точно както при слона. Вляво зъб на африкански слон, вдясно зъб на мамут.

Мамутите играли важна роля в живота на първобитния човек. Доказват го различни останки, например рисунките и гравюрите, които украсяват стените на някои френски пещери, като пещерите от Руфиняк  и Ейзи-дьо-Тайяк в Дордона.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here