Леопардът ли е най-бързото животно

989

Кой тича най-бързо – леопардът или друго животно?

В семейството на хищните котки има едно животно, което значително се различава от останалите си роднини. То има малка котешка глава, къс врат и тяло на дългокрако куче. Самото му тяло (достигащо до метър и тридесет дължина, без опашката) е удължено, покрито със сивожълта или сиворъждива къса козина, изпъстрена с множество тъмни закръглени петна. Ноктите му никога не са вмъкнати в палците. Онова, което обаче най-много го отличава от другите членове на котешкото семейство е неговата изключителна издръжливост на бърз и продължителен бяг. Това е гепардът – абсолютният рекордьор на бързината в животинския свят. Почти 140 км в час е засега установената най-голяма скорост, с която бяга това красиво животно. За да си представим по-нагледно тази скорост, ще посочим, че такава е скоростта на ураган, който изкъртва дърветата из корените им или на автомобил, движещ се по широките автостради.

Гепардът живее из откритите степи, савани и безводни пустини на Африка и Западна Азия до Индия. Там той предпочита да напада самостоятелно или в малки групи бързоногите антилопи, зайци и по-рядко камилски птици, за които е почти безнадеждно да се спасят от този изключителен спринтьор. Преследвайки жертвата си, гепардът не само безшумно се приближава до нея, но проявява едно качество, което липсва при неговите сродници: той бяга подир плячката си, докато я Наблюдателният пост на гепарда се намира обикновено на високо кръгозорно място, откъдето внимателно следи за движенията на дивеча в района. При бягането си той бързо набира скорост. На 116 опита гепардът улавя жертвата си 58 пъти, а лъвът (3 до 4 пъти по-тежък) на 5-6 опита само един път. Няма друго животно, което да издържа на подобен луд бяг. Изчислено е, че когато се спусне след някое животно, само за две секунди гепардът достига скорост от 72 км/час. Подобна скорост е все още непостижима за днешните наземни транспортни средства, с които разполага човекът.

Леопардът

Гепардът ловува предимно денем или привечер, а нощем почива. Неговото изключително остро зрение е от голяма полза при лова. Когато забележи или подуши своята жертва, гепардът, преди да пристъпи към пряко нападение, се приближава бавно към нея, цял присвит и приклекнал до земята. Едва след като достигне на необходимото разстояние той се повдига подобно на бегач-спринтьор, мълниеносно се хвърля напред и с няколко скока до¬стига животното. Това негово изключително качество е било забелязано от ловците много отдавна и те са започнали да го опитомяват за ловни цели.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here