Къде и как живее горилата

2126

Къде се среща горилата

Екваториалните гори на Африка са родина на още една човекоподобна маймуна. Нея пигмеите наричат Нгаги, което на техен език означава „този, който прекъсва нощта“. Всяка сутрин тези горски човечета се събуждат от нейния силен рев. Така най-голямата от познатите маймуни приветствува изгрева на слънцето и настъпването на новия ден. Това е горилата.

Този горски гигант достига до два метра височина, а на тегло понякога надхвърля триста килограма. Тялото му е покрито с гъста черна козина. Винаги живее на групи, като едни от тях обитават топлите и ниско разположени джунгли, а други се срещат само в хладните планински гори до към 4300 метра над морското равнище. Горилите се срещат рядко, поради което голяма част от тях са поставени под строга охрана в специални резервати.

Всяка отделна група горили се състои от няколко до тридесет-четиридесет индивида. Тя има свой водач. Това е най-голямата и силна мъжка маймуна, която води групата на храна, определя мястото за спане и пази всички.

Горилата, за разлика от шимпанзето, живее предимно на земята. Всяка група има своя всекидневна територия, където се храни и спи. Храната е изключително вегетарианска: листа, пъпки и кора на различни дървета. Интересно е, че това животно почти не пие вода. Необходимата течност се поема с растителната храна. Повечето растения, с които горилата се храни, са с горчив вкус, а това също утолява жаждата. Всички горили са лакоми, изяждат дневно по много растителна маса и затова са постоянно в движение.

Подобно на шимпанзето и тази маймуна си строи всяка нощ ново жилище. То е много скромно: издънки от дървета или клони от храсти се оформят като овално гнездо платформа.

Горилата

Горилата има и някои не маймунски черти. Тя се прозява, кашля, хълца и се почесва по човешки. Установено е, че издава двадесетина раз лични звуци: един служи за предупреждение, друг за тръгване на път, трети за събиране на групата. Въпреки че това не е истински говор той отлично помага на горилата 1 нейния живот.

Нападателна ли е горилата

От времето, когато в Европа узна ли за горилите, тяхната големина сила и видима агресивност постоянно възбуждали въображението на хората. Първите горили били откри ти много отдавна по крайбрежието на Западна Африка. И отначало сериозно мислили, че тези космати от главата до краката представители са непозната човешка раса.

(X. Зилман, 1972 г.)

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here