Къде живее хипопотамът

1022

Къде може да срещнете хипопотамът

В река Гамбия, а също така и е много други реки из тази страна, освен водните змии и разни други животни се среща едно животно хипопотам, което много прилича на морска крава и живее както на сухо, така и във водата, и на двете места се чувствува в стихията си. Формата на хипопотама е следната: има голямо туловище като на крава, къси крака, нарязани стъпала и конска глава с два големи зъба като на глиган. Те са много големи и аз съм виждал зъби, дълги по две педи, а понякога и повече. Когато излезе от водата, това животно обикаля по бреговете на реката нагоре по течението като обикновено четириного…

(Л. де Кадамосто, 1455 г.)

Из реките и езерата южно от Сахара живее едно огромно дебелокожо животно. За разлика от слона то е така грозно, че нерядко го оприличават на някакво „кошмарно видение“. Главата му е с широка муцуна и огромна уста, разцепена чак до ушите. Когато я отвори, отваря се като че ли цяла бездна. В нея може да се побере даже една от малките дървени лодки на местните жители. Чети¬ри огромни кучешки зъба до 70 сантиметра дълги, остри резци и масивни кътници опасват отвътре тази огромна уста. Тя е може би и най-забележителната особеност на хипопотама, познат още под името речна свиня или речен кон.

Хипопотамът

Черното тяло на този гигант, по¬някога надминаващо четири метра на дължина и тежащо над три тона, най-често може да се види излегнато по пясъците на африканските равнини край реки и езера. Хипопотамът е кротко животно, което при най-малък шум се плаши и бърза да се скрие във водата. Деня то прекарва на хлад из папирусовите храсти, а привечер излиза на брега и тръгва да търси храна. Строг вегетарианец, той пасе цяла нощ и поглъща огромно количество растителност. Над 50 килограма е неговата денонощна дажба. Хипопотамът има и друга забележителност. Неговият храносмила¬телен канал е по-дълъг дори от този на слона. Стомахът му е разделен на три големи и единадесет по-малки камери, които подобно на химически комбинат преработват погълнатата храна.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here