Коя е най-добрата жаба певец

822

Най-добрата жаба певец

Сред около 2100-те познати досега жаби няколко вида са забележителни с първокласните си певчески качества. Един сравнително добър „певец“ е вече споменатата нашенска жаба-дървесница.

Дребната африканска бананова жаба е още по-добър певец. Край горските ручеи из някои райони на Западна Африка при здрач се чуват нейните гръмки и доста мелодични концерти. И при тях певци са мъжките жаби. Те се събират по големите листа на тропическите водни растения и там изпълняват своите ритуални танци, придружени с мелодични звуци. Танците се изразяват в интензивно пляскане на задните крачка по собствената муцуна. Секретът от кожата на тези африкански певци е силно отровен.

Истински певец сред жабите обаче е един от представителите на веселоногите жаби — японската пееща жаба. Нейните „песни“ до такава степен са мелодични, че се сравняват със сладкопойните птичи песни. Тези пеещи жаби могат да се видят единствено покрай пенливите планински потоци в Япония. Самите японци дотолкова харесват техните песни, че много често държат такива жаби в птичи кафези. Там те така приятно пеят, че по нищо не отстъпват на пернатите артисти. Характерно за тези жаби е, че живеят само по дърветата и са активни само нощем. След като снесат яйцата си, те ги покриват отгоре с листа, за да не бъдат залети от водата. И още нещо интересно за тях: секретът на кожата на тези африкански певци е силно отровен!

Жаба дървесница

Ритуалните танци на банановата жаба са един от куриозите на природата. Тя пляска със задните си крачка по муцуната си сякаш бие барабан и същевременно издава много мелодични звуци.

Квакането на японската пееща жаба прилича на песента на сладкопойна птица. Затова в Япония ги продават скъпо. Тя живее в бързотечни планински потоци. С възглавничките на пръстите си лесно се задържа по хлъзгавите камъни.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here