Косатката – най-свирепият океански обитател

11028

Косатката е най-жестокия хищник във водата

На този въпрос повечето от вас веднага ще отговорят: акулата. Ако така сте отговорили, то грешите, защото от акулата има още по-страшен хищник. Това е един представител на голямото семейство на делфините. Неговото име е косатка.

Тя е огромен делфин, чиято дължина достига до десет метра и тежина до осем тона. Неслучайно това страшилище се слави с името „морски тигър“. Косатката лесно се отличава от многобройните видове китове по грамадната си и стърчаща право нагоре триъгълна гръбна перка. Кожата е черна, а отдолу с големи бели петна. Това, което я прави страшен хищник, са големите й здрави зъби.

Косатката живее винаги на стада. Тя е едно изключително съобразително и предпазливо животно. Когато жертвата бъде забелязана, цялото стадо косатки се устремява напред със скорост до 55 км/час. Тези бозайници са надарени с необикновена сила и свирепост. За тях не е проблем да се спуснат до 300 метра дълбочина, да останат под водата двадесет минути и да забележат отдалеч плячката. Техните по-малки размери не им пречат да нападат дори грамадните китове. За да се види по-точно колко хищен е този обитател на водните простори, ще припомним, че в стомаха на една косатка са били намерени останки от тринадесет делфина и дванадесет тюлена, а още един тюлен не е могъл да премине в препълнения стомах и останал в хранопровода! Като успокоение ще добавим, че досега не е отбелязан случай косатка да е нападнала човек във водата!

Косатката

Щастие е, че косатката отсъства от нашето Черно море. Тогава не бихме се радвали на трите вида делфини. Избягва топлите води на тропика, а по-често се среща в умерените ширини. Понякога придружава китобойните флотилии с надеждата, че и за нея ще остане нещо вкусно от изхвърлените отпадъци. В морското й меню влизат риби и главоноги, мекотели и морски бозайници — включително и тюлени.

1 коментар

  1. Веднъж прочетох, че една косатка в пристанището е теглела яхта без екипаж

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here