Комодски варан

2350

Комодски варан – гущерът, който се храни с елени и диви прасета

Нима има такъв гущер на нашата планета? Да, такъв гущер наистина съществува! Дълго време за него са разказвали, че е някакъв „страшен -дракон“, но мнозина са били убедени, че това са празни приказки. И едва в началото на нашето столетие гигантският гущер е бил видян от европеец при твърде особени обстоятелства.

През 1911 г. един холандски летец излетял от остров Ява със своя примитивен самолет. Известно време след излитането машината била подхваната от силен вятър и поради това пилотът се спуснал в морето край малко островче между Индийския океан и Зондските о-ви. Самолетът потънал в морето, а летецът бил спасен от местните рибари. След време се върнал на о-в Ява и разказвал, че на островчето, което се казвало Комодо, живеели някакви огромни дракони, които разкъсвали елени и диви свине. Повечето хора, които слушали разказа на летеца, се отнасяли с насмешка към неговите твърдения.

Ала директорът на музея на о-в Ява, холандецът майор Оуенс, решил да провери доколко това е истина. Той писал на свой приятел — офицер, който служел на големия о-в Флорес (намиращ се недалеч от Комодо), да провери вярно ли е това, което разказвал злополучният летец. На следващата година офицерът изпратил на Оуенс две кожи от гигантски гущери, които видял със собствените си очи и успял да убие. По тях майор Оуенс описал непознатия дотогава за науката вид, като го нарекъл „комодски варан“, но по традиция продължават да наричат това животно „комодски дракон“. По-късно били организирани експедиции, посетили специално малкия остров, за да проучатвлечугото.

Комодският варан е вторият по големина гущер на нашата планета. На дължина той достига до 3 — 3,5 м, а на тегло 140 — 150 кг! Освен на Комодо той се среща още на два съседни малки острова — Ринтжа и Падар, а също така в западната част на о-в Флорес. Огромният гущер е свиреп хищник. Той се храни главно с диви свине и елени, но напада и маймуни, кучета и различни други бозайници, дори биволи и коне. Яде също така кокошки и други домашни птици, риба, обича и мърша. През сухото годишно време вараните живеят главно в коритата на пресъхнали реки, където си изкопават големи дупки за леговища под скали или дървета. Най-често огромните гущери излизат рано сутрин от своите бърлоги и цял ден скитат, за да търсят храна. Понякога те са активни и през топли лунни нощи.

Комодски варан

Комодският варан обикновено избягва срещи с хора. Ако обаче бъде хванат или нападнат, „драконът“ става свиреп и може да нанесе смъртоносни рани на човека със страшните си зъби и нокти, а чрез удара на опашката си поваля дори едър мъж.

Най-големият гущер на планетата е новооткритият варан на о-в Нова Гвинея. Той достига до 4 м дължина. Неговият начин на живот е все още недобре изучен.

Комодският варан е дневно животно, което ловува из засада. Причаква жертвата си и щом тя се приближи, хвърля се отгоре й. Има много здрави зъби, с които захапва крайника на жертвата си и тя умира от кръвоизлив. Варанът яде както прясно месо, така и мърша.

Комодският варан е един от малкото гущери, които са вписани като защитени животни в международната Червена книга. А само преди две десетилетия от него са съществували няколкостотин броя. По-късно, след създаването на специален резерват на остров Комодо и на три съседни нему островчета, вараните увеличили броя си. Днес те са вече няколко пъти повече, отколкото жителите на тези острови.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here