Колко храна поглъща синия кит

2698

Как се храни синия кит

Синият кит и още десетина срода нему вида спадат към групата У беззъбите китове. Всички те, за разлика от делфините, кашалотите и косатката, са лишени от зъби. И пак: разлика от тях, те се хранят с много по-дребни, почти нищожни за техните размери животни. Това са дребни рачета, мекотели, рибки. Тях безъбите китове гълтат цели и то с хиляди.

Когато беззъбият кит реши да се храни, той само отваря уста и за почва да плува под водата. След като поеме няколко тона вода, затваря устата и прецежда поетата вода с по мощта на своеобразен филтър. Тен се състои от дълги по два-три метра рогови пластинки и четинките между тях, наричани още китови мустаци Те се провесват от горната челюст в устната празнина. Пресятите през този филтър животинки остават в устата и веднага се поглъщат.

Учените са установили, че описаният по-горе възрастен финвал (вид беззъб кит) поглъща дневно до два тона храна. За тази цел той трябва да филтрира около един и половина милиона кубически метра вода, или колкото е обемът на един средно голям язовир. И още една цифра: в стомаха на уловен финвал били преброени около два милиона скариди с общо тегло два тона!

Огромното количество храна, която поглъщат китовете, е причина те да растат невероятно бързо. Малките сини китчета се раждат по седем-осем метра дълги. Те бозаят толкова много, че дневно наддават по сто килограма, а само след три години удвояват размерите си. Подобен растеж не е познат при никое друго животно.

За разлика от своя събрат — кашалота, синият кит е по-силно заплашен от унищожение. Само за едно столетие от запасите на този вид в Световния океан са останали не повече от б%! Имало е ловни сезони, когато само за една година са убивани по около 30 000 сини кита.

Синия кит

През 1966 г. Международната китоловна комисия наложи пълна забрана върху лова на този гигант сред животните. Днес неговият брой не надминава 13 000 броя, а може би и по-малко. Учените считат, че за възстановяване на тяхната предишна численост ще е необходимо не по-малко от едно столетие. Неотдавна същата комисия реши да забрани в една голяма част от Индийския океан ловът на всякакви китове за десет години. Така бе създаден най-големият резерват за животни на нашата планета.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here