Колко дълбоко плува кашалотът

741

На каква дълбочина плува кашалотът

Най-големият представител на зъбатите китообразни, към които спадат и делфините, е кашалотът. Име¬то на този гигант е от португалски произход и значи „голяма глава“. По-подходящо име от това надали може да се измисли. Огромната квадратна глава на кашалота заема около една трета от неговото до двадесет метра дълго тяло.

Характерно за това животно е наличието на много малка гръбна перка. Кожата му е тъмна, тук-там изпъстрена със светли петна. Очите му са едва забележими и са разположени в задната долна част на главата, съвсем близо до ъглите на огромната уста и не играят почти никаква роля за ориентация сред безкрайната океанска шир. В замяна това, подобно на другите китообразни, кашалотите издават звуци, с които общуват помежду си и така определят местоположението си на разстояние от няколко километра.

Кашалотът има отгоре на главата си само един-единствен дихателен отвор. С това той се отличава от всички китообразни. Под повърхността на водата може да издържи, без да поеме въздух, до два часа. Когато трябва да вдишва, кашалотът излиза на повърхността за десетина минути и поема въздух. Вдишва изключително бавно и не повече от 6 пъти в минута, но подменя почти цялото поето количество въздух.

Кашалот

Кашалотът много обича да се гмурка в океанските дълбини. Това той прави по съвършено друг начин от останалите китообразни — обръща огромното си тяло вертикално надолу, при което цялата му опашка излиза над водата и мълниеносно се врязва в мрачните дълбини. С право той се счита за най-добрия гмуркач сред китообразните. Рекордната дълбочина, до която е регистрирано потапяне на кашалот, достига 1335 метра.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here