Кой е открил кенгуруто

385

Кой и кога е открил кенгурото

Преди официалното колонизиране на Австралия от англичаните бреговете на този континент били многократно посещавани от холандски кораби. Те идвали от холандските заселища в Индонезия и търсили място за нови колонии. През 1629 година на такова пътуване тръгнал корабът „Батавия“. Неговото пътуване, обаче, завършило трагично. Силна буря настигнала кораба и го захвърлила на непознат бряг. Оцелелите при корабокрушението мореплаватели – преживели няколко месеца на незаетата земя. Всички нови неща, които те видели, били подробно описани в дневника на капитан Франс Телсарт. В него се говори и за едно странно животно, непознато дотогава на европейците. Ето какво е било записано за него: Отдолу, на корема, женската има торбичка, в нея може да се бръкне с ръка. Ние видяхме в торбата малкото, което висеше на биберон, захапало го уста.

Така за пръв път край бреговете на Западна Австралия европейците запознали с кенгуруто.

Защо се казва Кенгуру

Сто и петдесет години по-късно, но този път край срещуположните брегове на Австралия, пуснал котва английски кораб. От него на брега слезли капитанът с няколко моряци и едно куче. Малка обиколка била достатъчна, за да се уверят в чудесата на новооткритата земя. Там всичко било необикновено — и хората, и растенията, и животните. Но най-много ги учудило едно животно. То имало дълга опашка, в главата приличало на елен, било високо колкото човек и скачало със задните си крака подобно на жаба. Удивлението на новодошлите нямало граници. Те се опитали с помощта на кучето да хванат поне един от тези „скокливи зайци“, но безуспешно. Животните с няколко скока изчезвали в далечината.

Кенгурото

Преди да се завърнат на кораба, капитанът решил поне да научи името на чудноватите животни. Той започнал да подскача около учудените туземци и се мъчил да имитира видените движения. Един от туземците, който учудено гледал подскачащия чуждоземец, по едно време казал: „кенгуру“. Така животното получило името си. Когато по-късно станало известно, че тази дума означавала учудването на въпросния туземец и означавала нещо като „Какво става с тебе“, било вече късно. Името кенгуру било известно по цял свят и такова останало до днес.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here