Кои са наследниците на водното чудовище

480

Какви са наследниците на водното чудовище

През 1865 година в един от аквариумите на Ботаническата градина в Париж пуснали няколко екземпляра от едно още малко познато земноводно. Те били пренесени от далечно Мексико, а учените го нарекли аксолотъл. Това име било с ацтекски произход и означавало „водно чудовище“.

Френските зоолози с голям интерес приели новите питомници. Освен с млечнобялата си окраска и кървавочервените си хриле те не правели никакво особено впечатление. Всичко било нормално, докато един ден не започнало чудото. Истинското чудо! Външните силно удължени и разклонени хриле на земноводните започнали да се скъсяват и скоро изчезнали, тръбният гребен също изчезнал, главата изгубила плоската си и широка форма, а кожата придобила цвета на истинска тигрова кожа. Пред очите на слисаните учени чудноватото мексиканско земноводно се превърнало в съвсем друго животно. Специалистите го нарекли амбистома.

Много години по-късно, след дълги изследвания в лаборатории и аквариуми, била окончателно установена идентичността на аксолбтъла и амбисгомата. Земноводното с външни хриле било всъщност ларвата, а тигровидната амбистома — възрастния стадий. Наблюденията в природата, по-точно в мексиканското високопланинско езеро Сочимилко, установили и други интересни страни от живота на това земноводно. Едни от ларвите след около година излизали на сушата и там се превръщали в амбистоми, а други оставали завинаги във водата и умирали като ларви.

Водно чудовище

Причината и за това била изяснена. Доказало се, че само ларвите от малките, топли и плитки водоеми излизали на сушата, а ларвите от големите студени и дълбоки езера оставали до края на живота си там. Но и при тях, въпреки че са ларви, се развиват полови органи и те също са способни да се размножават както възрастните амбистоми.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here