Кои са най-големите и най-малките жаби

1540

Разберете кои са най-големите и най-малките жаби

Знаете ли колко са големи най-дребните жаби на Земята? Ръстът им е едва колкото човешки нокът!

Една от тях е миниатюрната седлоносна жаба. Нейната дължина не надминава 15 мм. Това земно¬водно се среща в Гвиана, Суринам, Бразилия и Чили. Тялото му е оцветено в красив яркожълт цвят. Мъничкото жабче живее сред опадали листа или ниска растителност. Храната му отговаря на неговия дребен ръст — то лови листни въшки и комари. Наричат тази малка жаба „седлоносна“ поради това, че на гърба си има костна пластинка, която е подобна на седло и е здраво сраснала с кожата и с израстъците на някои от прешлените на гръбначния стълб.

Една от най-едрите жаби на планетата е жабата бик, която се среща в източната част на Северна Америка. На дължина тя достига до 20 см, а на тегло 600 г. Името си тази жаба дължи не на големия си ръст, а на извънредно силния си глас, който се чува на километри.

Няма друго земноводно с по-силен глас. Когато през размножителния период в някой водоем се съберат стотици екземпляри, тяхното гръмко квакане, наподобяващо рев, така огласява цялата околност, че живеещите наблизо хора едва издържат на непрестанния нощи наред ужасен „концерт“. Освен през размножителния период жабата бик не се среща в голям брой на едно и също място. Това земноводно обитава най-вече чисти реки, чиито брегове са обрасли с храсти. При опасност то скача във водата. Апетитът на жабата съответствува на нейния ръст. Тя се храни най-вече с насекоми, паяци и мекотели, но яде още мишки, птици, та дори и змии.

По-голяма от жабата бик е една друга водна жаба, която живее в Африка. Това е жабата голиат, която се среща в Камерун и Ангола. Тя е най-едрата жаба — достига 25—30 см дължина и над 3 кг тегло, но съветският зоолог Игор Акимушкин пише, че веднъж в Ангола уловили жаба голиат, която била 40 см дълга, 24 см широка и тежала цели 5 кг! Това е ненадминат рекорд и мъчно можем да си представим що за чудовище е представлявал този екземпляр. Очите й били колкото човешките, а обхватът на бедрата й колко¬то китката на човешка ръка!

Жаба ага

По-дребна от жабата голиат е жабата ага. Тя е най-едрата сухоземна жаба на Земята. Нейното тяло достига до 25 см дължина и около 1 кг тегло. Ага живее в Средна и Южна Америка. Среща се главно в области със суха почва, но от време на време отива и на места, където има в изобилие вода. За разлика от всички останали земноводни ага се среща понякога и пред устия на реки и ручеи, които се вливат в морето. Вероятно това е възможно поради дмп вроговената и кожа, както и поради обстоятелството, че сред зсичгн земновохги тази жаба има най-добре рвзпгтя бели дробове.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here