Как шимпанзето лови термити

817

Как се храни и как лови термити шимпанзето

Африканските гори са родина на две други човекоподобни маймуни. Една от тях е с мозък, който след мозъка на човека, е най-високо развит сред животните на нашата планета. Това е шимпанзето.

Поради късите си крака едно мъжко шимпанзе достига изправено едва три четвърти от ръста на човека, но в замяна на това притежава двойно по-силни мускули, кучешки зъби, които не са по-малко остри от тези на леопарда, и мозък, който след мозъка на човека все пак е най-високоразвитият сред всички живи същества на нашата планета. Разяреното шимпанзе захапва само там, където ще потече кръв.

(Б. Гжимек, 1969 г.)

На ръст то достига колкото орангутана, но тялото му не надминава на тежина 80 килограма. Подобно на своя азиатски роднина, то има здрави кучешки зъби и силни мускулести ръце. На свобода никога не напада човека. За разлика от орангутана, обаче, е по-пъргава маймуна. По цял ден броди из горите и изминава по много километри, за да търси храна. Обича дивите горски плодове, листа и кора от млади дървета. Има отбелязани случаи, когато тяхна жертва са ставали малки антилопи и дребни маймунки. Ако има нещо, което все пак шимпанзето най-много обича, това са мравките и особено термитите. Търси ги с настървение и лови по изключително оригинален начин. Първо откъсва здраво клонче и го изчиства от листата. После пъхва пръчката в някоя дупка на термитника, чака по нея да се заловят повече термити, след това бързо я издърпва и облизва плячката. Понякога шимпанзето облизва пръчката и така термитите още по-бързо залепват по нея.

Шимпанзето

Пчелният мед също е деликатес за него. Събира го пак с помощта на тънка пръчица, която пъха в пчелното гнездо и после лакомо облизва. Наблюдавани са и случаи да подмамва отдалеч дребни птички със зърна или да чупи кокосов орех с камък.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here