Как се защитава ноктестата жаба

507

Как се брани ноктестата жаба

В южните области на Африка се среща една жаба, която живее и се храни само във водата. Неслучайно тя носи името ноктеста жаба

Ноктестата жаба е отличен плувец, пъргава и бърза благодарение на плавниците на силните си задни крака и на хидродинамичната форма на тялото. Предните крачка имат дълги нокти, с които лесно хваща жертвите си — насекоми, а после ги вкарва в широката си уста.

Дълга десетина сантиметра, с малка сплесната глава, къса и кръгла муцунка с обърнати нагоре ноздри и малки очички, тънки пръсти без плавателна ципа на предните крачка — такъв е портретът на тази жаба, гледан отпред. Ако я разгледаме обаче отзад, не може да не ни направят впечатление задните й крачка. Техните бутчета са едри и дебели, пръстите са дълги и с плавателна ципа, а първите три от тях са снабдени с остри черни нокти. Такива нокти няма почти никоя друга жаба.

Подобно на южноамериканска¬та пипа и ноктестата жаба е без език. На нея той не й е нужен. Затова пък, когато улови някоя по-едра жертва, тя си помага с предните и най-вече с едрите задни крачка. Тогава и острите нокти влизат в работа: с тяхна помощ плячката лесно се набутва в устата, а когато е по-голяма, бързо се разкъсва и надробява на по-малки късчета.

Дойде ли размножителният период женската ноктеста жаба започва да снася яйцата. Техният брой като че ли няма край: от десет до петнадесет хиляди само за един сезон! След два дни се появяват малките попови лъжички. И те имат своя забележителна черта: нямат нито рогови челюсти, нито пък зъби, както при поповите лъжички на другите безопашати земноводни. В замяна на това имат своеобразна цедилка, която задържа поетите през устата дребни водорасли и пропуска само водата. След два-три месеца поповите лъжички са вече истински жабки.

Ноктеста жаба

Ако се появи враг или бъде уплашена, ноктестата жаба се защитава по много любопитен начин — надува тялото си и заприличва на закръглена гладка топка. Едни от враговете се плашат, други — по-смели, я хващат и веднага я изпускат. Почти невъзможно е такава кръгла и хлъзгава топка да се задържи и налапа.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here