Как ловува хиената

805

Ловуване на хиената

Доскоро този въпрос беше загадка. Изследванията на двама холандски природоизпитатели в Източна Африка разкриха много непознати неща от живота на хиените. Установи се, че те живеят най-често на глутници до стотина броя. Всяка глутница има собствена ловна територия, в която не допуска никога чужди хиени. Ако все пак такива нахлуят, те биват прогонвани и ако имат нещастието да бъдат уловени, с тях се постъпва както с врагове. В своята територия хиените не само ловуват, но и постоянно живеят. Там те изкопават дълбоки дупки и дълги подземни ходове, в които се крият през деня.

Когато видят някое младо животно, хиените го нападат поединично. На лов за зебри или антилопи те винаги ходят на глутници и затова ловът им почти винаги завършва с успех. Ако в дадена ловна територия за хиените няма вече достатъчно храна, те започват да обикалят около близките селища. Тогава тяхна жертва стават някои домашни животни. Лишени и от такава храна, силно изгладнелите хиени не се поколебават да нападнат и хора.

Когато са много изгладнели, хиените стават опасни дори за лъвовете. Не са редки случаите, когато хиени гонят млади лъвове и дори лъвица и единственото им спасение тогава е бягството. За хиените лъвското месо е деликатес. Доказано е, че тъй като „царят на животните“ почти никога не умира от естествена смърт, болните, стари или ранени лъвове намират своя край най-често в устата на хиената.

Хиената

Изгладнели хиени понякога извършват маратонски бягания. В Южна Африка била наблюдавана малка глутница, която в продължение на много километри гонила една антилопа. Накрая антилопата, след като пробола един от нападателите с острите си рога, попаднала в зъбите на другите. В друг случай сама хиена встъпила в схватка с гигантски питон и завършила с чест неравностойната битка.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here