Как дивата свиня търси храна

1193

Как дивата свиня намира храна

На пръв поглед дивата свиня има вид на доста неугледно и неприветливо животно. Здраво и наби¬то тяло, с дълга конична глава, малки очички и тъпа зурла, къси крака, твърда и груба козина — това е дивата свиня. Всъщност тя е едно мило същество с интересни навици, силно чувство за стаден начин на живот и забележителна майчина любов. Окраската на малките прасенца, които се раждат в началото на пролетта, по нищо не прилича на техните родители. Меката им козина е ярко жълта, набраздена с продълговати кафяво-черни линии. Тази красива окраска ги прави трудно забележими в горския гъсталак на очите на враговете им.

Дивата свиня е всеядно животно, но нейната храна е различна през четирите годишни сезона. През пролетта тя се храни със зелена тревиста растителност и насекоми, които изравя със зурлата си от почвата. Дивите ябълки, круши и особено царевицата са основната й храна през тотото. От есента зависи бъдещият живот на дивата свиня. Тогава тя трябва да натрупа колкото може повече тлъстини за трудния зимен сезон. Цяла есен дивата свиня обикаля из гората и яде, яде и трупа тлъстини. Дъбовите и букови жълъди са нейна любима храна.

Дивата свиня

Когато те свършат, идва ред на луковици, коренища, после на насекоми, охлюви и мишки. Ако в гората няма достатъчно храна, тя се прехвърля по близките ниви и с настървение изравя картофи или цвекло. А настъпи ли зимата, настъпва и най-тежкото време за нея. Ако изрови нещо под дебелата снежна покривка е добре. Ако ли не — живее за сметка на натрупаните вече тлъстини.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here