Какво знаем за катерицата

1759

Всичко ли знаем за катерицата

Случвало ли Ви се е, когато сте в някоя гора, да падне пред Вас като от изневиделица някой лешник или жълъд? Ако в същото време чувате шум отгоре, повдигате глава. Там, високо сред клоните, стои неподвижно някакво тъмно кафяво животинче с бели гърдички и дълга пухкава опашка. Стои и изведнъж със скок изчезва сред клонаците. Това е катеричка.

Навярно много сте чели за този красив горски обитател. Но има и неща от неговия живот, които сигурно все още са Ви непознати. Ето някои от тях.

Катерицата прави скокове от по четири-пет метра, когато скача от едно дърво на друго. Нейната дълга опашка служи като кормило, което определя посоката на скока. Ако пък скача към земята, опашката е истински парашут.

Нейните зъби са приспособени за гризане. Твърдите плодове се разчупват от силните резци и после се стриват от гъсто разположените един до друг кътници. И тук една подробност. Учените са установили, че при натиск краищата на нейните резци развиват налягане от …1545 килограма на квадратен сантиметър! Те именно са причина понякога по „неизвестни“ причини металните телефонни кабели да са разкъсани като със специални клещи. Катерицата обаче няма кучешки зъби. Храносмилателната система е много удължена за по-добро смилане на растителна храна. Дължината на червата й е около десет пъти по-голяма от самата нея. Но понякога катеричката си хапва и малки птиченца в гнездата им.

Катерицата

Когато наближи зимата, катерицата търси дупка, където да преживее студовете. Често тя използува изоставени птичи гнезда, в които презимуват и по две-три катерички. Понякога даже се зарива и в големите надземни горски мравуняци, тъй като тогава мравките са се преселили в подземните галерии на гнездото.

Малките катерички се отглеждат единствено от майката. Още преди те да са се родили, бащата бива изгонен от хралупата — той и без това не се грижи за своите деца.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here