Какво животно е тапирът

1442

Какво представлява тапирът

В Южна Америка живее едно животно с хобот на слон, с цвят и големина на бик и копита на кон. Късата недоразвита опашка, набитото и почти обезкосмено тяло, изтеглената и завършваща с хобот муцуна, трипръстите задни крака придават действително на това същество доста странен вид.

Аз имах винаги чувството, че имам работа с животно, наподобяващо на магаре или на кон. Движенията и също формите на това животно, най-вече вратът, украсен с малка настръхнала грива, и даже изразът на погледа наподобяват много повече на кон, отколкото на свиня. И ако се наблюдава как един тапир се грижи за сигурността, когато стои на едно място, клатейки игриво ушите си и подвижното си хоботче, а после при най-малка опасност се хвърля в галоп, тогава не може никога да се говори за някакво наподобяване със свинята.

(Мартир, края на XVI век)

В тропичните гори на Южна Азия и Южна Америка живее това забележително дебелокожо животно. То действително нито е кон, нито е слон или дива свиня, но прилича и на трите животни. Неговата забележителност се крие не само във външния му вид. То е последен потомък на онези животни, които са живели преди милиони години и от чиито внуци са се родили днешните слонове, носорози, хипопотами, свине и коне. То почти не се отличава от своите далечни сродници и е истинска „вкаменелост“ в днешно време. То тапирът.

(X. Криг, 1972 г.)

Южноамериканският тапир достига до 2,5 метра дължина до метър на височина. Кожата почти неокосмена, а дебелите и силни крака завършват с копита, неговата муцуна има форма на къс, сест и много подвижен хобот, с които лесно пасе тревистата растителност. Най-интересното при южномериканския тапир е цветът на неговата кожа. При възрастните е сивокафява, а при малките е набраздена с бели линии и петна.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here