Какви са зъбите на глигана

1025

Колко зъба има глигана

Дивата свиня има четиридесет и четири зъба. Първите четири кътници на всяка челюст са остри както при месоядните хищници, а следващите три са тъпи, както при преживните тревопасни. Двата кучешки зъба на долната челюст са големи и остри, а при мъжките индивиди те израстват силно и стърчат навън от устата. Наричат се глиги, а притежателят им — глиган.

Глигите на глигана са триръбести и до неговата тригодишна възраст растат напред и нагоре, а след това се извиват назад. Кучешките зъби на горната челюст са по-малки, по-силно изкривени и образуват почти пръстени. Те се наричат брусове. Глигите и брусовете се допират плътно едни до други. Глиганът има навик постоянно да ги трие и така ръбовете на глигите толкова се изострят, че заприличват на триръбести щикове. С тяхна помощ глиганът не само лесно изравя корени, коренища и луковици, но и лесно ги отрязва, като с ножица.

Дивата свиня

Глигите, наричани още и бойници, са силно и опасно оръжие. Рядко се случва хищник да нападне глигана. Вълкът, който е неговият почти единствен враг, предпочита незабелязано да открадне някое малко прасенце, отколкото да има работа с глигана. А глиганът, заедно с дивата свиня-майка, знае как да пази многочленното си семейство. Не малко ловци са изгубвали живота си при среща с нападащ глиган.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here