Има ли торбест бозайник без торба

482

Торбест бозайник без торба – има ли такова нещо?

Нумбатът неслучайно е вписан в международната «Червена книга“. В миналото той е бил разпространен в почти цяла Южна и Западна Австралия. Днес вече напълно е изчезнал от територията на щата Нови Южен Уелс, а в Западна Австралия за последен път е бил уловен преди около 30 години. По-често може да се срещне само в някои райони в Югозападна

Някои учени считат, че за да се запази това красиво животно, е нужно да се вземат строги мерки.

В Австралия живее още едно интересно торбесто животно. Това е нумбатът. Той е голям колкото нашенска катерица и има подобна на нея опашка, а главата му завършва с остра муцунка. Негова най-забележителна особеност е, обаче, липсата на торба при женските индивиди. Но тогава защо нумбатът е торбесто животно? Това е, защото по всички останали свои белези той прилича на тази група бозайници. Както при всички тях, и малките на нумбата се раждат с миниатюрни размери. Тяхната единствена задача е да пропълзят до спасителните сукални зърна и да се захванат за тях. Там те стоят закачени, докато поотраснат, след което здраво се захващат за гъстата и груба козина на майка си.

Друга забележителна особеност на нумбата са неговите зъби. Те са точно 52 на брой! С тяхна помощ той сдъвква твърдите части на насекомите, с които се храни. Най-много нумбатът предпочита термитите. Търси ги с настървение сред дървесината, а щом ги открие с мълниеносно движение на десетсантиметровия тънък и гъвкав език те попадат в устата му. Неговият апетит към тези насекоми е пословичен. Намери ли термити, той ги лови и яде с часове, без да обръща внимание на каквото и да било. Наяло се до насита, това кротко и беззащитно животинче се скрива в дупката на някое дърво и там дълги часове спи непробудно.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here