Змиегущер

1544

Змиегущер – змия или гущер е

Пак по черноморското ни крайбрежие, но този път из пясъците или сред храстите може да се види друг много интересен представител на влечугите. За разлика от дребния и пъргав гекон той е дълъг до метър и половина и по външния си вид прилича на истинска змия. Не само змиеподобното му тяло, но и липса¬та на крачка го оприличават на змиите. Оттам и неговото име — змиегущер или жълтокоремник.

Ако разгледаме по-отблизо жив змиегущер, ще открием някои черти, които го отличават ясно от змиите. Неговата глава не е отделена от тялото и е почти толкова висока, колкото и широка. На главата си има по две ушни трапчинки (те винаги липсват при змиите), а очите му са снабдени с клепачи.

Кроткият нрав на змиегущера също го отличава от, общо взето, по-нападателните змии. Когато приближим до него, той никога не се опитва да напада или да се отбранява, а бързо се скрива. Даже ако бъде уловен, той никога не хапе, само силно се върти и удря със здравата си бронирана опашка. Казваме „бронирана“, защото както дългата опашка, така и цялото тяло на змиегущера е покрито с твърди рогови ръбести люспи.

змиегущер

Змиегущерът е най-едрият гущер не само у нас, но и в цяла Европа. Той се храни главно с насекоми, дребни гущерчета и малки гризачи. Често плячка на неговите силни челюсти и остри зъби стават различни змии. Ето какво пише по този повод един унгарски зоолог: ‘„Онова, което за нас е най-важно, е, че змиегущерът се храни с отровни змии и с това ни помага за унищожаването на неприятната змия пепелянка, една от най-опасните в Европа. Затова поучавайте всекиго да пази и да не убива змиегущера, защото той е полезно животно.

2 КОМЕНТАРИ

  1. Има го в Смолян, в нашият двор също го срещам много често. За съжаление хората го мислят за змия и веднага го убиват. Голяма грешка! Поне в моят ограден двор това не става и са се развъдили доста екземпляра от него. Действително не хапе и дори не бяга, ако го изненадаш изпада в състояние на неподвижност. Много безобидно животно!

  2. Действително е безобиден, при разръчкване с пръчка се върти в кръг и не знае какво да прави.Аз го вдигнах с пръчката и го изстрелях в съседния храсталак!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here