Зеленоглава дива патица

2279

Зеленоглава дива патица Anas platyrhynchos

Зеленоглавата дива патица може еднакво да ходи по земята и да плува, но е и превъзходен летец. Тя може да прелети 480 км за един ден при максимална височина на полета 6900 м и скорост от 75 до 96 км в час. При летенето тя размахва много бързо крилата си (средно 301 пъти в минута) и поддържа този режим на „мотора“ си в продължение на много часове. Зеленоглавата дива патица обаче не може да се гмурка. Тя се потапя във водата само когато я заплашва някаква опасност.

Зеленоглавата патица е най-често срещаната дива патица в Европа. Храната й се състои от плодове и от семена на тръстика, тревисти плаващи водни растения, пача трева, житни растения, дъбови и букови жълъди, луковици и зелени части на растения (водна леща, връхчета на тревисти растения, филизи и пъпки). Към тази растителна храна добавя дребни животни и ларви на насекоми. Тъй като всички те са доста дребни, зеленоглавата дива патица поглъща огромен брой от тях. В стомаха на една птица са били намерени 17 902 семена на лобода, на друга птица — 1100 мекотели, а на трета — 500 ларви на комари!

Поколението в опасност. Образуването на двойки започва много рано. Мъжкият и женската се „сгодяват“ през есента и остават заедно през цялата зима. Женската, вярна на мястото, където е разположено гнездото й, може да се връща там години наред. Често пъти мъжкият я напуска, когато тя започне да снася яйцата, в други случаи той продължава да живее при нея. Въпреки това двойката обикновено се задържа само един сезон.

Женската свива гнездо близо до водата между папура, тръстиката или под някой бодлив храст и го постила с пух. По времена мътенето тя напуска гнездото веднъж или два пъти на ден, за да се нахрани и да оправи тоалета си. Много опасности заплашват както яйцата, така и малките. Приблизително 73% от патетата изчезват през първите 6 месеца от живота им, уловени от врагове или жертва на влошаване на времето.

Зеленоглава дива патица

Дължина на тялото 50 см. Маса 900 — 1400 г. Размах на крилата 90 см. Мътене 28 дена. Продължителност на живота 20 години в природата). .

Зеленоглавата дива патица се храни предимно вечер, нощем и рано сутрин. Ако водният басейн, където почиват, не им предлага достатъчно храна, патиците отлитат на малки групи и се раз пръсват по нивите, ливадите или край гората. На разсъмване от ново се връщат по местата за почивка.

Във вътрешността на човката има рогови пластинки, които улесняват подбора на храната. Краката са снабдени с плавателна ципа и служат като весла И мъжките, и женските птици имат на крилата си виолетово петно, обкръжено с черно и бяло, наречено огледало. Това е характерен белег, по който птицата може да се разпознае в полет.

Зеленоглавата дива патица е повече или по-малко прелетна птица в зависимост от страната, в която живее. Повечето птици от Северна Европа отлитат през есента за западната и южната част на континента В средата на юли младите птици се пръсват във всички посоки, а мъжките извършват полет към водните басейни, където подновяват оперението си.

През март или април зеленоглавата дива патица снася от 7 до 11 яйца, които мъти сама При излюпването патенцата са покрити с пух, прогледнали са и умеят да ходят и да плуват. Те следват майка си, която ги повежда към водата На 8 седмици малките започват да летят.

1 коментар

  1. Ох боже… Появи се патица с 11 новоизлюпени патета. Беше далеч от водоем – на 5-6 км. Денят беше ужасно горещ, а преходът до водоема – много труден за тези малки краченца…:(. Решихме да помогнем като приберем патетата с майката и ги отнесем до водата. Хванахме всички патенца, но майката не можахме. Опитахме какво ли не но без успех. Накрая майката си тръгна и не се върна повече. Остави ни 11 едва излюпени бебчета:( .Прибрахме ги за нощта. Сложихме им вода да цамбуркат, нахранихме ги с жълтък, постлахме им тревичка и мъх. Подсушихме ги за сън. Бяха си много добре. На другия ден още сутринта ги изнесохме и зачакахме майката. Времето беше ужасно – дъжд буря и студ! Тя прелетя еднократно заедно с един паток и повече не се появи. Изпаднахме в паника как да се справим с бебетата – 11 прекрасни здрави патенца. Дойдоха и ги прибраха от резерват за диви обитатели. Казаха че всички ще са добре. Но до ден днешен ми се свива сърцето от мъка. Уж да направим добро, а отнехме дечицата от младата майчица. Те осиротяха, а тя изгуби рожбите си. Голям грях сторихме…. :(:(:(

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here