Защо някои жаби имат торба на гърба

422

Кои жаби имат торба на гърба

Всички сме чели и слушали за забележителните торбести бозайници, чиято торба играе ролята на истинска бебешка количка. Но надали всеки знае, че съществуват и жаби с миниатюрни „детски колички“, и то не на корема, а на гърба. Такива жаби са открити досега единствено в Южна Америка.

При някои торбести жаби, торбата е образувана в силно вдлъбнатия гръб, чиито странични краища се извиват нагоре и образуват нещо подобно на дълбока паничка. В кожата на жабата-майка обикновено са скрити около двадесетина едри яйца. Когато излязат малките попови лъжички, майката ги пренася до широките и пълни с дъждовна вода пазви на едрите тропически листа, където ги оставя да се доразвият.

При други торбести жаби широките кожни гънки по гърба се уголемяват още повече и образуват
нещо като обширен „джоб“, неговата вътрешност води до единствен отвор, в който проникват снесените яйца. Те имат големина на грахово зърно и понякога няколко на брой, а друг път достига до 200. В „джоба“ те престояват топло и сигурно, докато дойде време малките попови лъжички да излязат. Тогава грижовната майка отива някой водоем, коженото скривали се разтваря и там тя търпели изчаква децата й да напуснат „родилния дом“.

Торбестите жаби достигат най-много до 10 см на дължина. Живеят главно по дърветата в топлите и влажни гори на Южна Америка. Кожата на корема им е грапава, а върху гърба — гладка.

Когато започне „раждането“, джобът на гърба на торбестата жаба се разтваря и жабчетата започват едно след друго да изскачат навън. Когато излезе последното, първите вече са се пръснали по всички посоки, а изтощената майка рухва изнемощяла.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here