Ехидна

921

Ехидна

С помощта на здравите си крачка ехидната може само за няколко минути да изкопае голяма дупка в земята, в която цялата да се скрие. Нейната сила, обаче, не се проявява само в това. Когато търси храна, тя може да помества камъни, два пъти по-тежки от самата нея. Още по-интересно е приключението, което се е случило в жилището на един австралийски природоизпитател. Той хванал една ехидна, която имал желание да отгледа. При липса на подходяща клетка той я затворил първата нощ в кухнята си. Когато на сутринта отишъл да види дали тя ще спи, ахнал от изненада: долапите, масата, тежкият шкаф и столовете — всичко било разместено. Ето как хубаво поработило малкото зверче през изминалата нощ!

Колко яйца снася ехидната

Едва към края на миналото столетие един немски зоолог пръв установил как се размножава ехидната. Само познавач на животинския свят може да разбере моето безкрайно удивление, когато от коремната торбичка на ехидната аз извадих… яйце! Яйце, снесено по всички правила, но от кого? От бозайник! Това неочаквано откритие толкова много ме порази и обърка, че аз направих най-глупавата постъпка, която може да се извърши: така стиснах мекото яйце с два пръста, че то веднага се пукна. От него изтече безцветна течност. Вероятно през времето, когато Женската беше стояла затворена, съдържанието на яйцето вече е започнало да се разлага. Дължината на това елипсовидно яйце беше 15 мм, диаметърът му 13 мм.

Ехидна

Коремната торбичка, за която говори немският зоолог, се образува на коремчето на женската ехидна единствено през размножителния период. Снесеното яйце, много рядко две или три яйца, попада в тази торбичка и престоява там до излюпване на малкото. Новородените облизват неуморно стичащото се мляко и бързо растат. В торбичката те престояват около два месеца, когато вече са дълги десетина сантиметра и покриви с малки иглички.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here