Горският човек – орангутан

883

Човекът от гората – орангутан

В тропичните гори на двата големи острова Калимантан и Суматра все още живее единствената едра азиатска човекоподобна маймуна. Нея малайците наричат орангутан, което значи „горски човек“. Това не е случайно.

Според много зоолози, които се занимават по-специално с изследвания върху маймуните, орангутанът ще изчезне много скоро, ако не се вземат спешни мерки за неговото опазване. През последните години световната общественост е разтревожена от продължаващото избиване на тази човекоподобна маймуна. Докато през 1973 г. тя е наброявала около 4000 — 5000 броя на островите Калимантан и Суматра, днес този брой не е повече от 200. Ловци-бракониери ги избиват най-безмилостно, тъй като в ориенталската кухня нейното месо се цени като голям деликатес. Най-куриозното е, че броят на орангутаните, които днес живеят в зоопарковете по света, е по-голям от тези, които живеят сред природата — 500 на брой.

Те достигат до шест педи на височина, стоят изправени на краката си, имат ръце по-дълги от човешките и са с относително търпим изглед — те ми изглеждаха във всички случаи по-хубави, отколкото повечето негрихотентоти, които аз съм виждал, те имат големи зъби и са без опашка… Туземците са твърдо убедени, че те са били някога хора, но са били преобразени на животни поради тяхното светотатство.   

(Ц.Бекман, 1712 г.)

Орангутанът е истинският господар на горите по тези места. Той пръв никога и никого не напада, но тежко и горко на този, който направи това. Тогава той е страшен. Неговата сила е пословична и се крие не толкова във високото му до метър и половина тяло, колкото в теглото му (до двеста и повече килограма) и най-вече в дългите му ръце. С тях той може да задуши питон или да разчекне устата на крокодил.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here