Филомедуза – жаба правеща гнездо от листа

136

Филомедуза Phyllomedusa sauvagii

Сред жабите има грижовни родители, които строят сигурни домове за своето потомство по висящите клони в тропическите гори. Една такава жаба е южноамериканската филомедуза.
Главата на тази неособено едра жаба завършва с тъпа муцуна, очите й са огромни и изпъкнали. Предните и задните крачка завършват с дълги пръсти, като първият от тях може да се противопоставя на останалите. Филомедузата отлично лази по клоните и листата, с лекота се изкачва по огледално гладката им повърхност и оттам като истински акробат прави главоломни скокове до съседните дървета. Тази способност е дала основание на местните индианци да я наричат жаба-маймуна. Филомедузата има още една характерна особеност; нейното тяло е с типична зеленикава окраска, която я скрива.

Когато наближи времето да снася яйцата си, женската филомедуза заедно със своя съпруг търси едър лист и то на около половин метър над водата. Двете жаби с общи усилия подвиват върха на листа към дръжката и в така образуваното гнездо се снасят яйцата. Ако гнездото не може да побере всичките яйца, строи се второ и даже трето гнездо. Лепкавата маса, която обхваща яйцата, слепва здраво страничните краища на листа-гнездо и той се превръща в истинска люлка. Честите тропически дъждове скоро го напълват с прясна вода, необходима за поповите лъжички, които се излюпват само след 5 дни. Те са съвършено прозрачни, като стъклени. Трябва само да се плъзнат по края на листа-гнездо и да цамбурнат във водата. Там след шест седмици завършват своето развитие и се превръщат в малки филомедузи, които веднага излизат на сушата и се покачват на най-близкото дърво по листа, в които се събира вода. Тази люлка му служи и за защита. Наричат го още листна жаба. Сменя цвета на окраската си от тъмнозелено през деня до червено-кафяво през нощта.

Филомедуза

Яйца на филомедуза от Бразилия. Женската отделя лепкава течност, която разбива енергично със задните си крачка и я превръща в гъста пяна. Така обвити, яйцата са защитени в гнездото-лист.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here