Танцуващи кобри

859

Наистина ли има танцуващи кобри

Навярно всеки е чел, а и е виждал на снимка или на филм как индийски звероукротител свири с подобен на малък кларнет инструмент, а змията пред него — индийската кобра, „танцува“, в ритъма на издаваните звуци. Нека веднага кажем — зрителят е измамен, защото змиите изобщо не чуват, тези животни са глухи. Змията „танцува“ пред змиеукротителя, а човекът нагажда ритъма на мелодията към люлеения на предната част на тялото на раздразнената змия, която следи поклащанията на тялото на седящия пред нея човек!
Индийската или обикновената кобра, която наричат понякога и „очиларка“, е една от най-отровните змии в света. Нейното тяло достига до 160 — 180 см дължина. На горната челюст индийската кобра има два остри зъба, зад които на известно разстояние са разположени още 1—3 по-малки зъба. Цветът на тялото варира твърде много. Най-често той е жълто-сив до черен, като коремната страна може да бъде по-светла.

Характерно за тази змия е, че на задната страна на шията й има най-често светла шарка, която наподобява по форма очила. Тази „рисунка“ се вижда особено ясно, когато змията е раздразнена и е заела отбранителна поза — изправя предната третина на тялото си и държи главата хоризонтално към врага, като при това разтваря встрани 8-те предни двойки шийни ребра.

Кобра

Индийската кобра има обширна област на разпространение. Тя се среща на юг в Средна Азия, в Източен Иран, Афганистан, Пакистан, Индия и Цейлон, в цяла Югоизточна Азия, като достига на север до Южен Китай, а също на Зондските и Филипинските о-ви. Тази змия живее на различни места — в развалини от постройки, под корени на дървета, в термитници, оврази и др., дори в непосредствена близост до човешките жилища, привличана от плъхове, мишки и домашни птици. Освен тях очиларката яде и змии, жаби, насекоми и някои други животни. Отровата на индийската кобра е много силна и неслучайно змиеукротителите в Индия понякога заплащат с живота си зрелището.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here