Слонска костенурка

272

Живият танк на сушата – слонска костенурка

На Галапагоските острови в Тихия оки се среща огромната слонска костенурка. Тя достига 1,20—1.50 м дължина и над 400 кг тегло. Предните крака на едрите екзезкпляри са по-дебели от човешко бедро. Главата се носи от дълга 5 -образно извита шия. Тази едра костенурка обича твърде много водата и често лежи в тинята на някоя локва или плитко езерце. Пие вода на големи глътки, като потапя почти цялата си глава в нея. Слонската костенурка се храни с различни растения. Женската снася яйцата си в изкопана от нея яма, дълбока около 40 см. Яйцата са от 2 до 22 на брой, с почти кръгла форма, диаметърът им е 5—6 см и

Месото на слонската костенурка е твърде вкусно и е било използувано за храна от моряци, китоловци и пирати векове наред.

Друга едра костенурка е исполинската костенурка, която в наши дни се среща още само на о-в Алдабра в Индийския океан. Достига на дължина 1,20 м, а на тегло повече от 240 кг. Не е придирчива към храната и яде коренчета, сухи листа и рядка трева. Живее в места с неплодородна почва, обрасла с храсти.

Двата вида грамадни сухоземни костенурки са най-дълголетните представители на днешния животински свят. Има достоверни сведения, че те достигат до 150—200-годишна възраст, а може би и повече.

Още от 17-то столетие търговски, военни и пиратски кораби използували слонските костенурки като безценни „живи консерви“. Човекът е бил особено жесток към тези беззащитни животни. Само от 1831 до 1868 година корабите на една китоловна компания изнесли от Галапагоските острови над 10 хшкот тях. А от откриването на островите през 1535 година до днес там са избити не по-малко от 10 000 000 костенурки!

Слонска костенурка

Няколко географски раси (подвидове) на слонската костенурка са вече безвъзвратно изчезнали, а все още съществуващите раси са се запазили в нищожно количество. От тридесетина години е издаден закон, който забранява ловът на тези гиганти. Днес само на три от Галапагоските острови все още може да се види по някой и друг екземпляр от тях. На няколко от по-малките обитаеми островчета са създадени резервати за тази костенурка, която е вписана и в международната Червена книга.

Размножителният период при слонската костенурка започва с ухажване между двамата съпрузи. Снасянето на яйцата става от ноември до април. След около половин година от заровените в пясъка яйца се излюпват малките костенурчета. Те не тежат повече от 70 грама, докато родителите им надминават около 6200 пъти тяхното тегло.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here