Ринодерма – уникалната жаба „инкубатор“

137

Ринодерма жабата „инкубатор“

Една водна жаба от южните области на Южна Америка използува много оригинален начин да запази поколението си от неприятели. Учените я наричат ринодерма, но на местните жители тя е позната като носеста жаба. Муцуната й е като хобот, над който има обемиста гънка.

След като женската снесе яйцата, грижата за тяхното запазване се поема от бащата. Той ги налапва и през двата отвора на глътката те попадат в гласовия му мехур (резонатор), който започва постепенно да се разширява и достига чак до задния край на тялото, понеже яйцата на носестата жаба са много едри. След като зародишите изчерпат хранителната жълтъчна маса, те започват да изсмукват храна направо от стените на резонатора. Оформените вече попови лъжички престояват в скривалището, докато се превърнат в малки жабчета. След това едно по едно излизат от устата на баща си.
Само преди няколко години в Австралия бе открита друга забележителна жаба, която превъзхожда всички свои сродници по оригиналния начин на отглеждане на потомството си. След като снесе яйцата, майката веднага ги поглъща и те попадат не в гласовия мехур, а в стомаха. Той веднага престава да изпълнява обичайната си роля при храносмилането и се превръща в сигурно скривалище за потомството. Когато се оформят първите малки жабчета, едно по едно те пролазват по хранопровода и през устата на майка си излизат на свобода.

1 коментар

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here