Птицечовка

279

Птицечовка

Птицечовката заслужава да бъде специално отбелязана. Това животно има плосък рогов нос, който прилича на патешка човка, вълната му е доста мека, подобно на бобровата, под корема белезникава. Анатомирали една птицечовка и намерили в нея яйца, което доказва, че птицечовките не само с клюна, но и по възпроизводството (начина на размножение) приличат на птиците.

Почти в центъра на Лондон се е разпростряло едно огромно здание. В неговите обширни зали са подредени сбирки с най-различни животни от всички краища на света. Това е прочутият Британски музей. Тук през 1798 година станало интересно събитие. Капитанът на един кораб, току-що пристигнал от далечния Изток, подарил на музея една малка животинска кожа. В това нямало нищо необикновено, защото всекидневно в музея постъпвали какви ли не животни. Необикновеното било в самата кожа. Нейната козина и особено опашката почти не оставяли съмнение у специалистите, че тя принадлежи на бобър. Всичко би било нормално, ако на предния край тя не завършвала с… човка. Да, с човка — истинска патешка човка! За подобно животно никой още не бил чувал. Трудно било да се повярва, че голата боброва опашка и патешката човка могат да принадлежат на едно и също животно. Всички били единодушни: това е едно от произведени¬ята на тези азиатски „майстори“, които неведнъж се опитвали да изхитрят европейските учени със своите „нови“ райски птици или „истински“ русалки.

През следващите няколко години в Европа били донесени не една от тези странни кожи. Всички те пристигали с корабите, идващи от Индийския океан. Това още повече озадачило учените, докато накрая шотландският анатом Хоум не ги изследвал подробно. Неговото заключение било категорично: кожите принадлежат на непознато животно, което съществува. Такава е историята за откриване на най-примитивния днес живущ бозайник — птицечовката.

Птицечовка

Вече се знае, че това необикновено животно живее в цяла Източна Австралия, но най-често се среща на остров Тасмания. Там то живее от морското равнище до високите части на планините. Понякога подземните лабиринти на тяхното жилище преминават под самите улици на някои селища.

Тя великолепно плува, но понякога става жертва на рибарски мрежи.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here