Отровни гущери

1026

Колко вида отровни гущери има

Между гущерите са известни само два отровни вила. Това са ядозъбите, които спадат към семейство Хелодерматиде. Те живеят в Северна Америка. И двата вида имат пъстро оцветено набито тяло, закръглена глава, яки петопръсти крака и сравнително къса, дебела опашка. Тялото на ядозъбите е покрито от едри, брадавичести люспи. Тези гущери имат зъби както на горната, така и на долната си челюст и всички те вкарват отрова при ухапване. Раната, която зъбите причиняват, достига до 0,5 см дълбочина.

Ядозъбите се срещат в сухи каменисти предпланински местности и някои полупустинни, обрасли с кактуси. Населяват и редки иглолистни гори и савани. Понякога тези гущери се заселват и край бреговете на някой водоем, като изплуват из водата, гребейки с краката си като с весла. Ядозъбите използват за леговища дупки в почвата, изкопани от тях самите или от други животни. През най-топлото годишно време те са активни само привечер и нощем, а денем се крият в леговищата си.

Ядозъбите се хранят с различни безгръбначни и дребни гръбначни животни (някои гущери, змии, дребни птички и млади гризачи), а също така и с яйца на птици и на влечуги. Малките животни умират бързо от действието на отровата им, като топлокръвните са по-чувствителни от студенокръвните. Като правило ухапването на човек от тези гущери не е смъртоносно. Последствията зависят от дълбочината на раната.

Когато ги заплашва опасност, ядозъбите не се крият, а остават на място, доверявайки се инстинктивно на своята ярка предупредителна окраска. Понякога те се спасяват от хищници, подобно на нашенските гущери — откъсват опашката си, която привлича вниманието на врага. Женският ядозъб снася от 3 до 12 яйца и ги заравя в почвата.

Гила Монстер

Единият от двата вида ядозъби, т.нар. Гила монастър е разпространен в североамериканските щати Аризона и Невада, в граничните северозападни райони на Мексико, среща се и на юг до бреговете на Калифорнийския залив. Достига до 50 см дължина.
По-едър е вторият вид, наречен ескорпион или Толахини, който е разпространен по крайбрежието на Калифорнийския залив в Мексико. Той прониква навътре в страната докъм 275 км. Ескорпионът достига на дължина до 90 см и 4,5 кг тегло.
Най-големият враг на ядозъбите е човекът — преследва ги заради ценната им кожа, от която се изготвят различни украшения.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here