Обича ли шимпанзето да танцува

Танцува ли шимпанзето

Шимпанзето живее както по дърветата, така и по земята. То почти винаги ходи за по-сигурно на четирите си крайника. На земята рядко се движи на два крака. Предпочита определени и отъпкани от него пътеки. Търсенето на храна обикновено се придружава от силни крясъци, като най-много крещят малките и мъжките. След като се наяде, може да спи половин денонощие.

Шимпанзетата живеят на групи от две-три до няколко десетки. Когато такива по-големи групи се срещат в гората, започва „маймунският карнавал“. Всички се покатерват по дърветата, започват лудо да скачат и се премятат, издавайки диви крясъци. И всичко това се върши без някаква зла умисъл.

Още по-интересни са танците на шимпанзето. Ако намери някое кухо дърво, то започва със страст да удря и барабани по него. После скача върху този естествен тъпан, удря по него с крака и „танцува“. По време на дъжд мъжките обичат да изпълняват един друг странен танц. Те хващат с ръка ствола на някое дърво и с бясна бързина започват да обикалят около него. Не липсват, разбира се, и зрители: женските и малките шимпанзета се покачват по околните дървета и с голям интерес наблюдават това интересно явление.

В международната „Червена книга“ е вписано името както на шимпанзето-джудже, така и на обикновеното шимпанзе. Първото живее в един доста ограничен по площ район, разположен на юг от река Конго. Един екземпляр от тази маймуна е бил уловен в края на миналото столетие, а научно е описана през 1929 г. В зоопарковете днес живеят не повече от двадесетина екземпляра. Шимпанзето-дужудже има много спокоен характер, тих глас и никога не хапе, ако не е силно раздразнено. В домашни условия е много кратко и мило животно.

Шимпанзето

Обикновеното шимпанзе е също поставено неотдавна под закрила, защото е установено, вече неговото непрекъснато намаляване. Главна причина за това е непрекъснатото изсичане на девствените африкански гори, а също унищожаването му от човека като опитно животно за медицински цели или просто за храна от африканското население.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *