Малък ястреб

Малък ястреб Accipiter nisus

Мъжкият малък ястреб тежи средно около 60 г, а понякога и до 90 г, но винаги е доста по-дребен от женската. Видите ли го кацнал до нея, по-скоро бихте го взели за млада, още непораснала птица. Съвсем обяснима е тази значителна разлика между ръста на мъжкия и женската. Малкият ястреб се храни почти изключително с птици. Ето защо, ако двамата съпрузи нападат един и същ вид птици, те взаимно ще се конкурират. Женската като по-едра и по-силна напада главно диви гълъби, гургулици, сойки, дроздове и косове. По-дребният мъжки се задоволява предимно с птички, големи колкото врабче. Малкият ястреб успешно лови и други видове. Той е неизтощима и препълнена с енергия граблива птица. Най-често изненадва своите жертви благодарение на бързината си. Той ловко лети в подлеса на гората.

Специализиран в храненето.

Предимно пойните птици изхранват малкия ястреб, тъй като те са най-многобройните му жертви. От тях около 4/5 от менюто му са полската чучулига, жълтата овесарка, големият синигер, селската лястовица, полското врабче, зелениката, синьоглавият синигер и скорецът. Въпреки това малкият ястреб ни най-малко не ги застрашава с изчезване, дори играе ролята на регулатор за тия бързо размножаващи се видове.

Малък ястребВ Северна и Източна Европа голям брой от младите ястреби са прелетници. През септември и октомври те се отправят към югозапад, за да се завърнат през март — април. По други места повечето от ястребите са постоянни или скитащи птици, които се местят само на къси разстояния. Възрастните остават през цялата година в ловната си територия, която обхваща както гората, където гнездят, така и съседния открит терен в полето. През пролетта малкият ястреб обикновено не се отдалечава повече от 2 — 3 км от ловния си район. Гнездото се намира доста често на някой бор или смърч. То представлява струпване на сухи клонки. В него през май женската снася 4 — 6 яйца.

При малкия ястреб отначало очният ирис е сиво-черен, след това става светложълт, а накрая — оранжев. Краката му са доста дълги и тънки. Това голямо махово перо се стеснява към края си. Така е при всички дневни грабливи птици. Гледан отдолу от по-близко разстояние, възрастният малък ястреб се различава по тъмните хоризонтални ивици, които препасват тялото му от долната страна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *