Малък лешояд

134

Малък лешояд Gyps fulvus

Преди около 20 години двама изследователи успели да заснемат в Източна Африка как млади лешояди чупели яйцата на щраусите (камилските птици) и изяждали съдържанието им. За да раз¬бият черупката им, те си служели с камъни. Сграбчвали с човката си каменна отломка, тежка около 150 г, и я запращали върху яйцето, докато го пробиели. За да го разчупят, им било необходимо да се опитват десетина пъти. Малкият лешояд разчупва и по-дребни яйца на фламинго, на пеликани, %о те са само допълнение към основната му храна.

Всъщност малкият лешояд се храни предимно, с мърша, както и по-големите му сродници. Нищо не пренебрегва, задоволява се с най-различни , мърши: от дребни бозайници, от птици, влечуги, риби. Често изчаква, докато белоглавият лешояд или лешоядът орику разкъсват големите трупове (на овци, крави, зебри, антилопи и др.) и тогава започва своя пир. Знае се със сигурност, че той е единствената птица, която редовно яде екскременти на бозайници… Всекидневно малкият лешояд патрулира над европейските полета или над африканските Савани в райони с радиус от няколко километра около гнездото си и открива доста отдалеч трупове на умрели животни. От 1000 м разстояние – да съгледа обект, дълъг около 7 — 8 см. Той посещава сметищата и местата за отпадъци, оглежда шосетата, където може да намери прегазени животни. Намира мърша и край бреговете на реки и блата.

Малък лешоядВ Европа малкият лешояд мъти по скални стени под някоя каменна козирка. В Близки Изток той се настанява дори в постройки. За да си направи гнездо, птицата донася клончета, като прибавя кичури от вълна, кости, и съхнали риби и др. Когато малките са вече излюпен останките от храни, натрупани край гнездото, започват да издават отвратите на воня.

Гнездото на малкия лешояд е с диаметър около 80 см и височина около 30 см. Построява го за около 10 дни. Птиците ежегодно се придържат към избраното място за гнездене.

За малкия (египетски) лешояд е характерно, че половината от лицевата му част е покрита с оголена жълта кос. Двете яйца, които малкият лешояд снася, са бели, изпърлени повече или по-малко сивкави петна. Те имат дължина 65 мм, ширина 50 мм и тежат около 90 г.

1 коментар

  1. Привет! Прощавайте, искам да ви обърна внимание, че птицата от снимката е Белоглав лешояд (Gyps fulvus. Птица с име Малък лешояд в България няма. В някои райони населението казва на Египетския лешояд (Neophron percnopterus)“малък“ за да го различават от Белоглавия лешояд (Gyps fulvus), който пък наричат „голям“.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here